14.8 C
Zagreb
5.9 C
Zürich
9.9 C
New York
16.5 C
Buenos Aires
18.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Na izborima za gradsko vijeće u Bernu na listi je i jedan Hrvat

Mnogi od nas misle zašto bi me zanimala politika i izbori, pogotovo ovdje u Švicarskoj gdje sve funkcionira kako treba. Međutim, kad se nađemo u situaciji da se osjećamo diskriminirani kao migranti, majke s djecom, bez posla, ili penzioneri koji od silnih režija ili poreza ogorčeno stiskaju šaku i krive državu, onda nas odjednom politika itekako zainteresira.

Tako je naš sugovornik, Toni Ćoso odlučio postati aktivan i kandidira za gradsko vijeće grada Berna na općinskim izborima 27. studenog 2016.

Druga generacija: mlad, obrazovan, političar

Toni Ćoso je rođen u Derventi (BiH) gdje je proveo prvih 6 godina s bakom. Nakon toga roditelji su ga doveli k sebi u Švicarsku, gdje su otišli trbuhom za kruhom još davne 1975.godine. Nastanili su se u okolici grada Berna gdje je Toni započeo osnovnu školu. Vrlo dobro se integrirao u švicarsko društvo, ali je ipak ostao vjeran svojim hrvatskim korijenima.

Poslje završene srednje škole kao tehnički crtač visoke gradnje (4. god., Hochbauzeichner), i odsluženog vojnog roka, odmah je nastavio s višom školom za poduzetništvo (3god., Betriebswirtschaft HF). Međutim, uporan i ambiciozan Toni nije tu stao već se odlučio dalje školovati u višoj policijskoj školi za sudskog policajca (2. god., Fachmann Justizvollzug), te od 2005. godine radi za kanton Bern u službi zbrinjavanja i nadzora zatvorenika u bolničkom zatvoru. Osim toga, Toni je član uprave Bernske udruge za državne službenike (Geschäftsmitglied Bernischer Staatspersonal).  Njegov posao sastoji se u strogom nadzoru zatvorenika pri pretragama u operacijama i raznim medicinskim zahvatima koji zahtjeva visoku koncentriranost i spremnost u svakoj situaciji.

Zapitala sam Tonija zašto se odlučio za politiku. Kao otac dvoje djece bila mu je želja; aktivno sudjelovati u važnim promjenama u gradu Bernu.

Izbori za gradsko vijeće

Na ovim općinskim izborima biraju se, uz gradske vijećnike pet općinskih vjećnika te gradonačelnik/gradolnačelnica grada Berna. Sveukupno se kandidiralo 500 osoba za 80 mjesta u gradskom vijeću. Gradsko vijeće zasjeda nekoliko puta u mjesecu. Vijećnici ne primaju stalnu plaću već naknadu troškova za svaku sjednicu na kojoj su prisustovali, od kojeg se iznosa naravno ne može živjeti. Drugim riječima Toni bi, ukoliko bude izabran, obavljao četverogogišnji mandat vijećnika u svoje slobodno vrijeme.

BDP stranka centra

Stranka BDP (Bürgerliche Demokratische Partei= Pučka demokratska stranka) teži centru i glavni je komunikator između ljevice i desnice. U BDP-u postoje pozicije koje teže k ljevici ili desnici. Toni se međutim ne želi odrediti k jednoj poziciji, atraktivnost grada Berna za stanovnike, te dobrobit i sigurnost za sve koji žive i rade u gradu Bern su mu u prvom redu važni i zbog toga se odlučio za tu stranku.

Na poznatom portalu za izbore “Smartvote”(https://www.smartvote.ch) možete ispuniti ispuniti anketu o konkretnim društvenim pitanjima i usporediti svoje odgovore s odgovorima od Tonija i provjeriti da li se slažete u mišljenima s Tonijem.

Ukoliko imate pravo glasa u općini Bern i ako  Vas je Toni sa svojom pozicijom uspio uvjeriti, pozvani ste na izborima u nedjelju, 27.11.16 glasati za našeg mladog prosperitetnog Hrvata Toni Ćoso.

Zaželimo mu sve najbolje, te obilnog Božjeg blagoslova u njegovom pothvatu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije