15.9 C
Zagreb
13.8 C
Zürich
26.4 C
New York
14.1 C
Buenos Aires
28.2 C
Melbourne
Nedjelja, 16 lipnja 2024
spot_img

Predavanje povjesničarke mr. Sc. Blanke Matković u Bernu o prešućenim detaljima Hrvatske povijesti

Pozivu misionara HKM Bern-a rado se odazvala mlada entuzijastična povjesničarka mr. sc. Blanka Matković u subotu, 11.3. od 19.00 sati u centru HKM Bern-a, te u nedjelju, 12.3. poslije mise. Doputovala je iz Warwick-a (UK), gdje trenutačno doktorira na tamošnjem Univerzitetu poslije završenog studija povijesti, novinarstva, te međunarodnih odnosa u Zagrebu.

Nakon kratkog uvoda misionara HKM Bern fra Gojka Zovka, Blanka Matković je započela svoje predavanje o „Komunističko-partizanskim zločinima između ideologije i istine“  s izjavom dr. Ante Starčevića:

„U povijesti bez dvojbe nema sanjarija, nego ljudi koji narodima podmeću sanjarije za povijest. To je najpogubljenbiji nauk; narod koji ga se drži, mora zaglaviti. Prava domaća povijest daje narodu najčvršću polugu za velike čine.“

Kao i svaka znanstvenica Blanka postavlja neumorno nova pitanja, traži odgovore i naglašava kako revizionizam povijesti predstavlja životnu snagu povijesne znanosti, te nam pomaže razumijeti događanja i neprestano upotpunjuje sliku.

Točno prije 11 godina počela je sa samostalnim istraživačkim projektom kada je proučavala arhivsko gradivo za produkciju filma o Andriji Hebrangu starijem. Već od srednjoškolskih dana interesirao ju je Drugi svjetski rat i neposredno poraće, te se počela intenzivno s time baviti. Bez financijske potpore Blanka Matković je nastavila ambiciozno iztraživanje u suradnji sa kolegom Stipom Pilićem, s kojim je 2008. osnovala udrugu „Hrvatska družba povijesničara Dr.Rudolf Horvat“ u kojoj svi članovi volontiraju. Njihove znanstvene radove redovito objavljaju na njihovoj webstranici. Knjiga „Dugopoljski žrtvoslov“ u suradnji s Josipom Dukićem izašla je 2011. Trenutno je u pripremi nova knjiga „Solinski žrtvoslov“ koja će biti uskoro predstavljena široj publici.

Za sada je njihova udruga u Hrvatskoj marginalno poznata. Svoje obrađene dokumente proslijedili su zastupnicima u saboru RH,  međutim za sada kod nadležnih institucija i ministarstva kulture nailaze na zid šutnje.

Njihova metodologija istraživanja temelji se na svim dostupnim podacima i dokumentima, koji se međusobno uspoređuju, te se za njih traži potvrda u drugim izvorima. Tako su ustanovili nekoliko nepodudarnosti u vezi logora Jasenovac, koje su priopćili dotičnim upravama. Udruga također surađiva s povijesničarom iz Slovenije Dragutinom Šafarićem s kojim su posjetili masovne grobnice Kočevski Rog, Jazovka, Macelj, te vodili razogovore s brojniim svjedocima.

Poslije predavanja moglo se postavljati izravna pitanja i vrlo brzo se razvila aktivna diskusija o prešućenim zločinima diljem RH. Zainteresirani su mogli kupiti zadnje primjerke knjige „Dugopoljski žrtvoslov“, kojih je bilo premalo. Nakon toga nastavilo se ugodnim druženjem s Blankom Matković i njenim kolegom Dragom Štokićem, predsjednikom nadzornog odbora njihove udruge.

Više informacija i kontakt udruge: www.croatiarediviva.com info@croatiarediviva.com.

Tekst: Marina Bublić

Foto:Marina Bublić/Frane Vugdelija

POVEZANI ČLANCI

Najnovije