25.2 C
Zagreb
21.1 C
Zürich
Petak, 24 rujna 2021

Informacije o zdravstvenom osiguranju za primatelje mirovina iz Švicarske koji su odselili u EU

Važno: Protokol III između Švicarske i Hrvatske koji je stupio na snagu 01.01.2017. obuhvaća između ostalog i zdravstveno osiguranje za osobe koje su se iz Švicarske iselile a primaju švicarsku mirovinu. Pošto se već bliži kraj ožujka, skrećemo pažnju svima kojih se ovo tiče da članak pomno pročitaju, jer nam je na upit kod švicarskih institucija potvrđeno da ove odredbe vrijede od stupanja na snagu, 01.01.2017. 

Općenito o zdravstvenom osiguranju za osobe koje primaju mirovinu

Umirovljenici su zdravstveno osigurani u onoj zemlji iz koje primaju mirovinu. U Švicarskoj se u te mirovine ubrajaju zakonski regulirane starosne mirovine (AHV), invalidsko osiguranje (IV), vojno osiguranje (MV), osiguranje protiv nezgode (UV) i mirovinsko osiguranje (BV, Pensionskasse). Na području profesionalnih mirovina to vrijedi i u kapitaliziranom obliku, ako je reglementom postignuta predviđena uredna mirovinska dob.  U ovo se ne ubrajaju privatna osiguranja, (npr. životno osiguranje).

Ako ste u državi u kojoj ste se nakon što ste napustili Švicarsku nastanili u radnom odnosu ili primate mirovinu te države, podliježete u tom slučaju i zdravstvenom osiguranju te države.

Obveza osiguranja u Švicarskoj

 U Švicarskoj ste obvezni biti zdravstveno osigurani ako primate koju gore navedenu  mirovinu (AHV, IV, MV, UV ili BV), ako od države u kojoj ste se nastanili ne primate mirovinu te ako ste, u slučaju da primate dvije mirovine (ako je druga mirovina iz neke druge članice EU), duže podlijegali švicarskom mirovinskom sustavu. Obvezi osiguranja podliježu i vaši članovi obitelji ako nisu u radnom odnosu.

Što morate poduzeti ako namjeravate iseliti iz Švicarske?

 Informirajte vaše zdravstveno osiguranje u Švicarskoj pravovremeno o namjeri iseljevanja. U slučaju da vaš dosadašnji osiguravatelj ne nudi zdravstveno osiguranje za osobe koje napuštaju Švicarsku i iseljavaju u bilo koju EU državu, morate potražiti drugog osiguravatelja.

Zdravstveno osiguranje u tom slučaju neće više primjenjivati premije koje vrijede za osobe s prebivalištem u Švicarskoj, već će primjeniti tkz. EU-premiju države u kojoj se namjeravate naseliti.

Kako postupiti u slučaju da vam je potrebna medicinska usluga u Hrvatskoj?

 Vaše švicarsko zdravstveno osiguranje izdati će vam obrazac S1 ili E121. Taj obrazac morate dostaviti hrvatskom zavodu za osiguranje (HZZO) koji će vas uvesti u registar. Moguće je da ćete morati ispuniti dodatne obrasce koji služe svrsi da se razjasni podliježete li zdravstvenom osiguranju države u kojoj ste se nastanili.

Koje medicinske usluge možete koristiti u zemlji gdje vam je prebivalište?

Nakon što ste se uspješno registrirali u zemlji gdje ste se nastanili, imate pravo na sve medicinske usluge koje se nude (lječničke usluge, boravak u bolnici, lijekovi itd.). Imate ista prava kao i osobe koje su u toj državi osigurane. Eventualni udio koji bi morali sami financirati, podliježe odredbama zemlje u kojoj boravite. Na novčane priloge nemate pravo.

Pravo na medicinske usluge u Švicarskoj

Kad ste osigurani u Švicarskoj, imate pravo izbora i možete odabrati da li želite medicinsku uslugu potražiti u zemlji boravka ili u Švicarskoj.

Medicinska usluga u ostalim članicama EU

 Ako se privremeno nalazite u nekoj od drugih članica EU/EFTA, (npr, na odmoru), imate tokom vašeg privremenog boravka pravo na sve neodgodive medicinske usluge. Pravo na uslugu vam se uskraćuje ako niste prethodno zatražili dozvolu vašeg osiguravatelja u Švicarskoj i u tom slučaju morate sami snositi troškove. Preporučuje se da u slučaju putovanja, uz sebe obvezno imate europsku zdravstvenu karticu.

Pravo na popust

 U slučaju da živite u ekonomski skromnim uvjetima, imate pravo na popust vašeg zdravstvenog osiguranja. Odgovarajući zahtjev uputite kolektivnoj instituciji zdravstvenog u Švicarskoj:
(KVG) https://www.kvg.org/de/praemienverbilligung-_content—1–1043.html.

Države koje imaju poseban, dodatni sporazum

U slučaju da iz Švicarske selite u Njemačku, Francusku, Italiju ili Austriju, vi i vaši članovi obitelji koji nisu u radnom odnosu mogu se osloboditi obveze osiguranja u Švicarskoj, čim zaključite ugovor sa zdravstvenim u državi boravka.  Posebne odredbe vrijede za Španjolsku, Portugal, Finsku, Dansku, Veliku Britaniju, Švedsku i Lichtenstein.  Sve ostale članice EU/EFTA koje nisu navedene, uključujući i Hrvatsku nemaju pravo izbora.
Što moraju učiniti oni koji su se u Hrvatsku vratili prije 01.01.2017. i koji podliježu zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj?

U tom slučaju morate najprije potražiti u Švicarskoj zdravstveno osiguranje (Krankenkassu) i zaključiti osnovno osiguranje(Grundversicherung). U poveznici koju navodimo imate listu onih osiguranja koja nude osiguranje za osobe s prebivalištem u Hrvatskoj.https://www.kvg.org/stream/de/download—0–0–0–1226.pdf

Kad zaključite osiguranje, zatražite od njih obrazac E121 ili potvrdu S1. Taj obrazac morate dostaviti Hrvatskom zavodu za osiguranje HZZO-u koji će vas putem istog obuhvatiti u registar. To vam je garancija da imate ista prava na medicinske usluge u zemlji kao i tuzemni osiguranici.
Poveznica na obrazac: https://www.kvg.org/stream/de/download—0–0–0–91.pdf

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,103ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije