25.8 C
Zagreb
17 C
Zürich
30 C
New York
27.9 C
Hong Kong
31.1 C
Melbourne
Četvrtak, 18 kolovoza 2022

Hrvatsko iseljeništvo

Kome u srcu ne živi domovina, taj se svugdje može smatrati prognanikom, u duši mu je praznina koju ne ispunjava nikakva stvar, nikakvo osjećanje.

Hrvatsko iseljeništvo po svojoj ljudskoj, materijalnoj i moralnoj pomoći odigralo je važnu ulogu u osamostaljivanju i stvaranju Republike Hrvatske, prije svega u Domovinskom ratu. Zauzvrat, od dosadašnjih političkih struktura za to nije dobilo odgovarajuće kreativno mjesto. Ne, iseljeništvo nema čak niti jedan glas u Saboru koji bi skrenuo pažnju na probleme s kojim je iseljeništvo, kad je u pitanju jačanje veze s domovinom ili povratak, suočeno. Krajnje je vrijeme preispitati ulogu i položaj iseljeništva u hrvatskom društvu.

Ne ulazeći u strukturu i djelovanje postojećih državnih i nacionalnih institucija (Vladin ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska matica iseljenika, Savjet, Hrvatski svjetski kongres) koje se bave iseljeništvom a s kojima hrvatsko iseljeništvo ne može biti zadovoljno, važno je utvrditi činjenice o hrvatskom iseljeništvu u sadašnjim društvenim i političkim okolnostima.

– Procjene o hrvatskom iseljeništvu diljem svijeta kreću se od 1,5 do 3,5 milijuna iseljenika i njihovih potomaka. Već sama činjenica da u svih 25 godina hrvatske države nije učinjen nikakav napor da se njihov broj preciznije odredi, govori o tome kako politička elita u Hrvatskoj ne vodi dovoljno računa o tom značajnom dijelu hrvatskog nacionalnog korpusa.

– Ne postoji sustavna i dosljedna politika o uključivanju hrvatskog iseljeništva u demografski, gospodarski i poslovni razvitak Republike Hrvatske.

– Politika dosadašnjih vlada nije poticala povratak iseljenika u domovinu koja je zbog nesposobnosti i korupcije došla na rub bankrota. Štoviše, posljednjih godina zabilježen je odljev mladih ljudi iz Hrvatske čime se stvara nova generacija u hrvatskome iseljeništvu.

– Sve hrvatske vlade i političke strukture nisu učinile gotovo ništa da se privuče iseljeništvo na povratak kako bi svojim znanjem, iskustvom i afirmiranošću iz zemalja useljenja pomogli prosperitetnom razvoju Republike Hrvatske.

– U Hrvatsku se vratila iz iseljeništva prvenstveno starija mirovinska generacija iseljenih Hrvata. Točan broj registriranih primatelja inozemnih mirovina se ne zna. Procjena je da registriranim mirovinama u Hrvatsku godišnje ulazi 1,3 milijarde eura, što i te kako pomaže u teškoj financijskoj krizi s kojom se država suočava posljednjih desetak godina.

– Po neregistriranom priljevu, od iseljenika koji pomažu svojim obiteljima ili ulažu u razne poslove u Hrvatsku, pritječe još najmanje 1,3 milijarde eura.

  • Najbolji dokaz da hrvatska politička elita ne cijeni doprinos iseljeništva u osamostaljenju Hrvatske i ulozi koju je ono u tome imalo jest zakonski propis o oporezivanju inozemnih mirovina, usvojen 2012. godine. Budući da Hrvatska od značajnijih imigracijskih zemalja jedino s Njemačkom ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, veći broj umirovljenika povratnika bio je pogođen tim zakonom. On je praktički prisilio iseljenike koji su se vratili da razmisle hoće li ostati u Hrvatskoj, a spriječio mnoge druge umirovljenike da se vrate u domovinu.
  • Zakon o oporezivanju povratničkih mirovina usvojen je za vladavine SDP-ove tzv. koalicije. No, HDZ kao vodeća hrvatska stranka koja zastupa interese iseljeništva, nije do sada ništa učinila niti pokušala učiniti da se zakon izmijeni. Do promjena dolazi tek 2017.g.,nakon mnogobrojnih intervencija povratnika i iseljenika.

– Budući da iseljenici – povratnici nemaju svoje prave zastupnike u Hrvatskome saboru, jer se takvima ne mogu smatrati tri zastupnika izabrana na listi XI. izborne jedinice, iseljenicima – povratnicima koji primaju inozemne mirovine ne preostaje drugo nego da traže alternativnu snagu u hrvatskom političkom sustavu da bi ispravili ne samo tu nepravdu učinjenu prema njima, nego i sve druge nepravde nanesene tom značajnom dijelu hrvatskog nacionalnog korpusa.

– U novonastalim okolnostima povratnici su se udružili s iseljenicima i osnovali udrugu „Iseljenici, povratnici i useljenici”, koja se djelovanjem zalagaže za promjenu postojećeg Zakona kojim su oni zakinuti. U Udrugu se uz povratnike učlanjuju iseljenici koji teže čvršćoj i boljoj vezi između iseljene i domovinske Hrvatske, te useljenici, djeca hrvatskih korijena koja su rođena u iseljeništvu, a svoju budućnost grade u domovini svojih predaka.

Udruga „Iseljenici, povratnici i useljenici” stajat će iza svakog iseljenika, povratnika ili useljenika koji bude suočen s problemima.

Kontakt: iseljeniciipovratnici@gmail.com

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije