25-ti rođendan hrvatske države slavio se i u Schaffhausenu

Svečano je bilo u Schaffhausenu u subotu, 25. lipnja, kada se u grad na obali Rajne slila rijeka gostiju s jednom jedinom misijom: proslava hrvatskog Dana državnosti.

Naša mlada država u subotu je obilježila 25. godišnjicu svog postojanja te je tim povodom u Schaffhausenu organiziran „Croatian day“. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu te podržana od strane brojnih hrvatskih udruga u gradu Schaffhausenu. Svoje su snage udružili Udruga roditelja Hrvatske dopunske škole Schaffhausen i Neuhausen, NK Dinamo Schaffhausen, HKD „Matija Gubec“ te Zavičajni klub „Bosanska Posavina“.
Sve je počelo još u jutarnjim satima svetom misom u crkvi svetog Petra u Schaffhausenu. Misno je slavlje predvodio fra Miljenko Mika Stojić koji je voditelj Hrvatske katoličke misije na ovom području. Manifestacija se u podnevnim satima „preselila“ na sportske terene u blizini mjesta održavanja ove proslave, Dreifachhalle Breite. Najprije su snage u nogometu odmjerili juniori, a nakon njih nacionalni timovi hrvatskih udruga u Švicarskoj protiv nogometnog kluba grada-domaćina Schaffhausena.

Svoju su podršku proslavi Dana državnosti iskazali i Bikeri iz moto-klubova diljem Švicarske (Zürich, Luzern i Schaffhausen).

Središnji dio svečanosti počeo je u 18 sati pjevanjem hrvatske himne od strane pjevačke skupine Hrvata iz Schaffhausena među kojima su istaknuto mjesto zauzeli učenici Hrvatske dopunske škole te članovi HKUD-a Fala.  Osobito je bilo zanimljivo što su ovu manifestaciju podržali i Švicarci. Njihov Schaffhauser Harmonie pratio je pjevače hrvatske himne dok je pjevački zbor „Wirterchor“ izveo švicarsku himnu kao i himnu grada Schaffhausena.

Nazočne je prvo pozdravio Slobodan Mikac, generalni konzul RH u Zürichu, zahvaljujući svima koji su „zasukali rukave „ te se primili zahtjevne organizacije ove manifestacije ističući pritom Katarinu Kušanić, predsjednicu HDŠ-a Schaffhausen i Neuhausen te Mirka Komina iz HKD-a „Matija Gubec“.

Velike simpatije nazočnih dobio je Reto Dubach, predsjednik Kantonalnog vijeća grada Schaffhausena, koji se Hrvatima obratio sa nekoliko hrvatskih riječi koje su itekako naišle na veliko oduševljenje publike.

Nakon njega, svoje srdačne pozdrave i čestitke uputio je Hrvatima predsjednik Gradskog vijeća, Raphael Rohner.

Umjetnički dio programa upotpunilo je HKUD „Fala“ iz Schaffhausena koji su dugogodišnji njegovatelji hrvatske kulture na ovom području.

Svi u dvorani ostali su dirnuti izvedbom pjesme „Od stoljeća sedmog“ koju je izvela bivša učiteljica HDŠ-a Marina Bukovec uz pratnju sadašnjih učenika Hrvatske škole.
IMG_5059
Vesela se večer nastavila uz pjesmu i ples. Nazočne je zabavljao „Quattro bend“, a mogli su se kušati i hrvatski specijaliteti.

 

Samo je jedno nedostajalo do savršene večeri, a to je bila pobjeda hrvatske nogometne vrste. Utakmica se prikazivala i u dvorani, a prisutni su Hrvati i njihovi prijatelji s mnogo žara pratili poteze naših nogometaša. Iako je rezultat za nas nepovoljno završio, Hrvati u Schaffhausenu dokazali su kako se domovina voli srcem i u porazu i u pobjedi.

Autor:

Helena Hrman

Autori slika:

Marko Jurić i Ruža Studer