32.4 C
Zagreb
24.5 C
Zürich
30.9 C
New York
17.1 C
Buenos Aires
31.4 C
Melbourne
Srijeda, 17 srpnja 2024

Mali „Vatreni“ na nogometnom prvenstvu za djecu, mundialitu u Zürichu osvojili drugo mjesto

Dok se u Francuskoj aktualno igra Europsko prvenstvo u nogometu, u Zürich-u se 02. i 03. srpnja 2016. održao mundialito na kojem su sudjelovali  mali “Vatreni”, dječaci uzrasta 2008 i mlađi.

Ovaj projekt rođen je 2007. godine s ciljem omogućiti dječacima koji već od malih nogu igraju nogomet da ostvare svoj dječački san i zaigraju na „svjetskom prvenstvu“ za svoju domovinu. Uz to, ovo je odlična prilika pozabaviti se pitanjem integracije i kako se u Švicarskoj nosimo s integracijom. Trebaju li npr. djeca talijanskih useljenika igrati za Švicarsku? Organizatorima je najvažnije da svaki igrač pojedinačno zadrži svoj identitet i da na ovom događaju uz to upozna druge zemlje i kulture. Kroz mundialito djeca uče kroz igru, tolerantno se suočiti s drugim kulturama.

Kod odabira za koju će zemlju igrati, pokazalo se da su mnoga djeca s dvostrukim državljanstvom odabrala igrati za Švicarsku, što je znak da se s državom u kojoj žive mogu identificirati.

Hrvatsku su zastupali dječaci u sastavu: Roko i Niko Čavka, Nico Filipović, Gabriel i Diego Krajnović, Manuel Maroš, David Mrvelj, Dominik Papić i Filip Ruklić pod vodstvom trenera Darija Krajnovića i Elvisa Čavke. Ovi mali zaljubljenici u nogomet uspjeli su ono što do sada njihovi prethodnici nisu – prvi put na stadionu Letzigrund čula se na Mundialitu hrvatska himna.

Visokim pobjedama nad ostalim natjecateljima, između ostalih Portugalom s 3:0 i Srbijom s 4:0, izborili su 1. mjesto u skupini i ulazak u finale. Kao njihovi idoli, s rukom na srcu odslušali su hrvatsku himnu i ponosno odradili ono u čemu su dobri i čvrsto se borili do kraja za rezultat.

Na žalost reprezentacija Švicarske, sastavljena većinom od igrača Grashoppersa, uspjela je na kraju slaviti s 1:0.  Unatoč porazu bio je to na mundialitu veliki uspjeh naše male “vatrene Hrvatske” i divno je bilo taj dan na Letzigrundu biti Hrvat!

Autor: Božana Čavka

POVEZANI ČLANCI

Najnovije