Održana Ljetna škola hrvatskoga folklora

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i ove godine je održana Ljetna škola hrvatskoga folklora koja već dugi niz godina okuplja Hrvate iz cijeloga svijeta kako bi učili o tradiciji, plesovima, pjesmama i kulturi svoga naroda.  I ovoga ljeta Školu je pohađao veliki broj polaznika, a došli su iz Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Kanade, Mađarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine) i cijele Republike Hrvatske.

Škola se održavala od 25.7.- 3.8. u Boriku u Zadru. Cilj ove škole je edukacija voditelja i članova hrvatskih  folklornih i tamburaških skupina kako bi mogli prenjeti istinsku vrijednost svoga naroda u ona mjesta gdje obitavaju i djeluju. Školu je 1963. godine osnovao i programski osmislio uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan, a danas je vodi  njegov sin, umjetnički voditelj ansambla Lado prof. Andrija Ivančan.

Škola folklora organizira svoj program kao četverogodišnji ciklus. Svake godine se obrađuju pjesme, plesovi, tradicijsko odjevanje i glazbala  jedne Hrvatske plesne zone (područja). Ove godine ugledni predavači polaznike su učili o dinarskom području koje obuhvaća  Liku, Podvelebitski kanal, Ravne kotare, Bukovicu, Pag, Ugljan i Dugi otok, Šibensko-primoštensko priobalje, Zagoru, Drnišku i Sinjsku krajinu, Imotsku krajinu i dolinu Neretve… Također, na školi se uče i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: plesovi zapadne i sjeverne Hercegovine,  Završja,  Kupresa,  zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. 

Uz Andriju Ivančana predavanja su održali i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Miroslav Šilić, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Horvatović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić.

Ono što je posebno naglašeno kroz ovu školu je povezivanje Hrvata koji žive u Hrvatskoj i izvan nje.  Kroz školu su se stvorila višegodišnja prijateljstva, ljubavi, pa čak i brakovi. Stoga ne čudi da su ovogodišnji polaznici kao najljepši trenutak ovogodišnje škole istaknuli polaganje seminarske radnje jedne od polaznica. Naime, Tanja Males- Krznar je višegodišnja polaznica Škole koja živi i radi u Njemačkoj. Ove godine je pred svojim kolegama prezentirala svoje istraživanje koje je provela na području Mirlović Zagore, svoga rodnog mjesta, a podrška su joj bili i članovi KUU Zvona Zagore koji su došli u ulozi demonstratora.

Polaznici Škole održali su svečanu završnu večer 3. kolovoza na kojoj su prikazali bogat tamburaški program, sviranje na tradicijskim instrumentima te četiri koreografije koje je osmislila i s plesačima uvježbala Iva Cvetko.

Ljetnu školu folklora pohađaju uglavnom mlađi polaznici na koje je voditelj škole  Andrija Ivančan posebno ponosan jer u njima vidi budućnost Hrvatskog folklora.

Autor:

Ivana Pavletić (Lička)