16.1 C
Zagreb
13.4 C
Zürich
22.1 C
New York
13.5 C
Buenos Aires
26.3 C
Melbourne
Nedjelja, 16 lipnja 2024
spot_img

Kazne za parkiranje u Hrvatskoj dužni su svi platiti!

Mnogi turisti i iseljenici koji su boravili u Hrvatskoj primaju pisma u kojima se potražuje naplaćivanje za parkiranje.

Neki su dobili pisma od odvjetničkog ureda u Puli, neki iz Rijeke a veliki dio dobio je pisma s kaznama iz Engleske. Iz Engleske su u prvom redu dobili kazne oni koji su napravili prekršaj u Zagrebu.

Osoba koja se javila uredištvu dobila je kaznu za prekršaj iz 2010. g. i poslala nam prepisku i dokumentaciju te preporučila da se sunarodnjake, prije nego cijela stvar dođe do naplatnih agencija (Inkasso-tvrtke) upozori. Kad stvar u ruke uzmu te tvrtke, tada kazna s dodatnim troškovima iznosi dvostruko više.

Prekršaj je počinjen u travnju 2010. g. na području grada Zagreba, neplaćanjem parkirnog mjesta. Prva kazna dostavljena im je u rujnu 2015. g, slijedi u sječnju 2016. g. opomena s potražnjom da se kazna plati najkasnije do sredine veljače 2016. godine.

Pošto je kazna stigla iz Engleske, od Euro Parking Collection koji su u ovom slučaju zaduženi za provedbu naplate,  smatrajući da se eventualno radi o prijevari, prozvani ju nisu htjeli platiti. No slučaj s tim nije bio gotov. U travnju 2016. g. stiže im dopis i potražnja za naplatu od Inkasso tvrtke koja je registrirana u Švicarskoj. Nakon toga, prozvani kod švicarskih medija postavljaju upit da li su dužni platiti kaznu za prekršaj počinjen 2010. godine. Potvrđuje im se da je postupak legalan i da su dužni platiti. Pokušali su platiti putem e-bankinga no račun tvrtke iz Engleske je već bio zatvoren i uplatu nisu mogli izvršiti. Sugovornici su naglasili da se to napomene jer je to tijek procedure: ako se uplata ne izvrši do navedenog datuma, račun zatvaraju i predaju kaznu inkasso tvrtkama.

U Hrvatskoj tvrtku EPC zastupa jedan odvjetnički ured koji je na upit potvrdio da dužnici kaznu moraju platiti. Zagreb Holding je na upit rekao da zastara ne postoji. Oni kaznu kod sebe zadrže dvije do tri godine i nakon toga ju predaju gore navedenoj firmi koja svoje sjedište ima u Londonu.

Početna kazna koja je iznosila 90.00 SFr. na kraju je iznosila 220.00 SFr. Na kaznu se može uložiti prigovor, no to samo produžuje proceduru jer Zagreb Holding za svaku kaznu ima dokaze (fotografije i svjedoke) tako da se naplaćivanje ne može izbjeći.

Na internet stranici navedene tvrtke Epcplc mogu se pronaći sve informacije, na linku pronaći će se sve države i gradovi koji su za naplaćivanje kazni angažirali ovu tvrtku.

U međuvremenu, sve je više gradova u Hrvatskoj koji kroz ovu tvrtku potražuju naplatu kazne pa se uz mnoge turističke gradove i Zagreb, na listi mogu pronaći i Čakovec, Samobor, Karlovac, Đakovo i Vinkovci. Isto tako, navedeni su i gradovi iz Bosne i Hercegovine, za sada Neum, Ljubuški i Bijeljina, no nije isključeno da se tvrtci u potraživanju neće priključiti i drugi gradovi.

Svatko neka sam odluči hoće li kaznu koju dobije platiti ili neće, naveden primjer je dobronamjerno upozorenje da se kazne nebi trebale ignorirati.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije