6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Gdje se na parlamentarnim izborima broji vaš glas?

Parlamentarni izbori na kojima će građani Republike Hrvatske birati saborske zastupnike održat će se 17. travnja 2024. godine. S tim da će se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima izbori održati dva dana, 16. i 17. travnja. Gdje se broji glas građana Republike Hrvatske koji na dan izbora borave izvan granica RH? U skladu s upitima koji nam stižu, ovim putem objavljujemo informacije.

Izborne jedinice

Područja izbornih jedinica uređena su posebnim zakonom. U deset izbornih jedinica bira se po 14. zastupnika. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj (XI.) izbornoj jedinici (Bosna i Hercegovina i svi trajno odjavljeni iz RH), dok birači pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno 8. zastupnika u posebnoj (XII.) izbornoj jedinici. Obratite pažnju da su izborne jedinice djelomično odlukom Hrvatskog sabora prošle godine izmijenjene.

U I.-XI. izbornoj jedinici zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijskom glasovanju. Birači mogu glasati samo za jednu listu kandidata te na glasačkom listiću označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Adresa prebivališta odlučuje

Dakle, ako ste iz Hrvatske prijavili privremen odlazak, vaš se glas broji u izbornoj jedinici mjesta prebivališta u domovini. Ako ste se iz domovine odjavili trajno, onda se vaš glas broji u XI. izbornoj jedinici.

Na stranicama DIP-a možete provjeriti svoj upis u popis birača: OTVORI  Tu upišite vaš OIB ili MBG, vaše prezime i prepišite ponuđeni tekst. Kada ste to učinili, na zaslonu će se  pojaviti vaši osobni podaci, te će biti naznačena izborna jedinica u kojoj glasate. Biračko mjesto i njegova adresa može se vidjeti nakon određivanja biračkih mjesta.

Budući da tema kao takva redovito izaziva nezadovoljstvo tijekom izbora diljem svijeta, ako imate nedoumica i nešto vam nije jasno, pišite nam. Portal će po tom pitanju i dalje biti informativan kanal korisnih informacija.

Vaša pitanja šaljite nam elektroničkom poštom: info@-moja-domovina.net

Foto: Screenshot Vlada RH

POVEZANI ČLANCI

Najnovije