14.4 C
Zagreb
5.4 C
Zürich
9.4 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
19.5 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

RUMENI LIST 2016 – 40. Pohod mladih Hrvata majci u Einsiedeln

U Einsiedelnu se 24. rujna 2016.g održao 40-ti Rumeni list, tradicionalni susret Hrvatske katoličke mladeži iz cijele Švicarske.

Ustanovljenjem Rumenog lista te daleke 1976. u Badenu možda nitko nije mogao slutiti koliko će se dugo održati susret Hrvatske katoličke mladeži koje se poslije preselilo u Einsiedeln. Uz mnogo vjere, ufanja, zalaganja i truda naših misionara, misijskih suradnica i suradnika, časnih sestara te zborova mladih i njihovih roditelja, opstala je privrženost mladih crnoj Gospi u Einsiedelnu.

Uz glazbu i molitvu mnogi su se djevojke i mladići upravo ovdje upoznali, razvila su se nova prijateljstva, a kod nekih i brakovi.

Na ovim susretima učile su se i zapjevale po prvi puta nove duhovne i domoljubne pjesme iz domovine. Ponekad su domaćini znali na ulicama promatrati sa smiješkom na licu, čudeći se koliko je mladih katolika Hrvata i Hrvatica pohrlilo u Einsiedeln.

Predavanje u samostanu s kojim se obično otvara hodočašće uvijek je dobro posjećeno i popraćeno brojnim pitanjima.

Ove godine gostovao je dr. Dražen Kutleša, najmlađi biskup porečko-pulski, koji je ujedno slavio svoj rođendan. Njegovo predavanje  nosilo je naziv “Ništavnosti ženidbe – razlozi ništavnosti te postupak utvrđivanja i proglašenja ništavnosti”. Važnost ove teme je neposredno aktualna kao nikad prije, poslije objavljenog dokumenta AMORE LAETITIA od Pape Franje ove godine. Ništavnost ženidbe, koja se tek treba utvrditi znači da je brak od samog početka iz nekoliko razloga bio nevaljan. Stoga su za valjan brak potrebna tri važna uvjeta: privola, nikakve crkvene zapreke, te zadovoljene formalnosti oko samog čina ženidbe. Dr. Kutleša odgovarao je nakon predavanja na niz pitanja zainteresiranih. Na pitanje: Kakav je postupak proglašenja ništavnost ženidbe poslije razvoda?, njegov je odgovor glasio: Poznati i dosadašnji postupak je podnijeti zahtjev nadređenoj biskupiji gdje se utvrđuje ništavnost, te poslije prve presude slijedi konačna druga presuda. Od ove godine postoji novi skraćeni postupak pri kojemu obadva supružnika suglasno mogu predati zahtjev uz podkrepljena svjedočanstva. Ukoliko su uvjeti za proglašenje ništavnosti braka ispunjeni i jasni, biskup presuđuje samo jednom.

Dr. Kutleša također je komentirao obrađenu temu razvedenih te ponovno vjenčanih vjernika u dokumentu AMORE LAETITIA. «Katolička crkva podupire integraciju ponovno vjenčanih vjernika u razne aktivnosti u župama,» rekao je. Međutim, dokument ostaje upravo u toj točki nedorečen, te se tumačenja kardinala i biskupa iz različitih zemalja po tom pitanju itekako razilaze. Na primjer biskupi iz njemačkoga govornog područja preporučuju podjelu pričesti po pitanju savjesti također ponovno oženjenima, dok u Hrvatskoj stajalište ostaje i dalje nepromjenjeno.»

Križni put poslije predavanja predstavlja ne samo Isusovu kalvariju već našu jad, bol i muku kojoj smo u dubini našeg srca izloženi. Žrtvujući se na trenutak – ovaj put uz iznimno sunčano vrijeme – moleći se ustrajno za oprost i oslobođenje naših muka, križni put potiče na razmišljanje o ovogodišnjoj temi milosrđa.

Vrhunac hodočašća biva u slavljenju sv. mise u Gospinoj bazilici uz pjesme i glazbu razdraganih djevojaka i mladića u zboru mladih uz vrsnu voditeljicu prof. Dragicu Bošnjak.

Završni dio ovog susreta mladih kao i uvijek preseljava nakon sv. mise u dvoranu “Zwei Raben- Kultur und Kongresszentrum”, gdje je posjetitelje zabavljao  glazbeni sastav “VAGABUNDO” uz dalmatinski ritam i pjesme iz cijele domovine.

Mladi iz cijele Švicarske vesele se sljedećim susretima u Einsiedelnu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije