4. Susret čuvara hrvatske etno baštine Filderstadt

U Filderstadtu je ove subote održan „4. Susret čuvara hrvatske etno baštine“ u organizaciji Folklornog društva „Ruža“

Program je započeo oko 14 sati svečanom procesijom nakon koje je uslijedila Hrvatska himna i molitva. U prepunoj dvorani svoje je umijeće pokazalo čak 16 folklornih društava. U prvom dijelu folklornog programa predstavilo  se devet društava iz Njemačke dok je u drugom dijelu plesalo sedam društava iz Hrvatske ili područja gdje žive Hrvati.  Sva događanja na sceni pratio je i četveročlani stručni žiri. Birali su se najbolji u raznim kategorijama, a kao najbolja skupina iz Njemačke proglašena je FS „Dijaskorak“ Offenbach/Neu-Isenburg koja se predstavila koreografijom plesova iz Baranje naziva „Alaj igram, sve se sigram“. U kategoriji folklornih skupina izvan Njemačke prvo mjesto pripalo je KUD-u „Mak“ Trnovec koji su osvojili žiri pjesmama i plesovima gradišćanskih Hrvata u koreografiji „Kad su filezi pervi put zvonili“.

Na ovom susretu birale su se i najljepše djevojke u narodnim nošnjama. Za najljepše u Njemačkoj izabrane su: Marija Lucić (pobjednica), Viktorija Galić (1.pratilja)  i Gabriela Pavlinović (2. pratilja). Najljepše izvan Njemačke su: Lidija Bošković (pobjednica), Antonija Tonka Oršolić (1. pratilja) i Marina Barać (2.pratilja)

Program je vodio Frano Ridjan, a za dobro raspoloženje nakon folklornih nastupa pobrinuli su se „TS Fijaker“ i Marija Pavković Snaša.

Pošto je publika bila izrazito dobro raspoložena, mnogo je onih koji bi voljeli imati fotografije ove večeri. Sve fotografije nalaze se u javnom albumu na facebook profilu Ivana Lička.

Link: Facebook

Autor:

Ivana Pavletić (Lička)