Band Verrückte Dichter održao koncert u suradnji s T.S. Ekipa

U mjestu kulturnih događanja u Schaffhausenu, Kammgarnu,  petak, 4. studenoga bio je rezerviran za ljubitelje rock glazbe. Te su se večeri već od osam sati izmjenjivali mnogi bandovi. Nešto prije jedanaest sati pozornicom su samouvjereno zavladali Verrückte Dichter“, koji su ovim koncertom obilježili su svojih deset godina postojanja. „Verrückte Dichter“ je band iz Schaffhausena koji svira mješavinu melankoličnog i klasičnog rocka uz primjesu Grungea.

Ono što nas je posebno privuklo na ovaj događaj je jedna neobična suradnja. Naime, radi se o suradnji ovoga banda s tamburaškim sastavom „Ekipa“, također iz Schaffhausena.

Uoči samog koncerta razgovarali smo s frontmanom „Verrückte Dichtera“- gospodinom Marijanom Prstecom koji je hrvatskoga podrijetla, kao i s članovima „T.S. Ekipa“. Unatoč tvrdnji kako nemaju tremu, osjetila se napetost koja je otkrivala uzbuđenje i želju da svi zajedno na pozornici pokažu najbolje od sebe.

Gospodin Prstec nam je otkrio kako je band želio svoj jubilarni rođendan proslaviti zajedno s gostima koji bi neobičnim instrumentima za ovakvu vrstu glazbe obogatili ovaj događaj. Tako su uz „T.S. Ekipa“ svoje mjesto na pozornici pronašli i drugi prijatelji „Verrückte Dichtera“. Radi se o vrsnim sviračima metal gitare i trube koji su zaista „zanimljivo obojali“ izvedbe.

Budući je glazba koju „Verrückte Dichter“ svira na prvi pogled nespojiva s tamburama, morali smo upitati kako je došlo do ovakve suradnje. Marijan nam je ispričao kako je prije od prilike godinu dana napisao pjesmu koja još nije u potpunosti dovršena a treba se zvati „Domovina“. „Pjesma bi trebala biti na hrvatskom i njemačkom jeziku, pa sam pomislio kako bi bilo lijepo da se u njoj čuje i zvuk tamburice. Onda sam kontaktirao Ružu, bivšu predsjednicu HKUD-a „Fala“ i ona mi je proslijedila Markov kontakt preko kojega sam stupio u kontakt s „T.S. Ekipa“. Brzo smo se sprijateljili, s Mariom prije išao u školu… Tada sam za kontrast pozvao prijatelja koji svira metal gitaru, kao i kolegu trubača koji svira jazz i funk glazbu. Teško je u današnje vrijeme reći nešto ovako, ali smatram da se ova kombincija još nikada nije čula. Nažalost, večeras ćemo odsvirati samo dva covera – pjesmu „Umrijet ću noćas od ljepote“ od Crvene jabuke i „Bolje biti pijan nego star“ od Plavog orkestra. „

Na pitanje tko je radio na aranžmanu za ove pjesme Marijan nam je odgovorio kako je on dao ideju, ali su na aranžmanu radili svi zajedno na zajedničkim probama. Imali su zajedno samo četiri probe, ali su ipak napravili veliki posao.

Dečki iz „T.S. Ekipa“ su istaknuli kako je za njih ovo nešto sasvim novo. Nakada do sada nisu svirali u ovakvom sastavu i bas im je „cool“, te se nadaju kako nije kraj ovoj suradnji. Ovom prilikom pozdravili su i jednoga svoga  člana koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati samom koncertu.

Mario iz „T.S. Ekipa“ je naglasio kako im je velika čast svirati sa „Verrückte Dichterima“ jer ih smatraju vrlo poznatim bandom koji je mnogo toga postigao tijekom ovih deset godina rada.

Svi su s nestrpljenjem čekali reakcije publike na ovako neobičnu kombinaciju.

Kada je napokon došlo vrijeme, „Verrückte Dichter“ je pokazao kako desetogodišnje iskustvo samouvjereno izgleda na sceni. Band je vrlo uigrano vladao atmosferom na pozornici, a svojom energijom utjecao je i na ugođaj u publici. Gledatelji su oduševljeno pratili show koji se odvijao pred njihovim očima i uživao u vrhunskoj glazbi.

Vrlo brzo na pozornici su se našli i gosti večeri. Publika je sa iznenađenjem pratila što se događa, a upitnici iznad njihovih glava i nepovjerenje prema nečemu novom nestali su već nakon prvih taktova poznatih hrvatskih pjesama. Nakon odsviranih covera Kammgarnom su se prolomile ovacije pljeska i odobravanja publike što je zaista bila velika potvrda kvalitetnoj i nadasve zanimljivoj suradnji naizgled nespojivih svirača.

Autor:

Ivana Pavletić (Lička)