Hrvatska kuhinja u Liestalu

Učenici i roditelji hrvatske škole u Liestalu organizirali su u subotu, 5. studenog u Gradskoj vijećnici u svome gradu Hrvatsku kuhinju na kojoj su prezentirali hrvatska nacionalna jela. Riječ je o događaju humanitarnoga karaktera, a prikupljeni prilog namijenjen je pučkoj kuhinji u Vinkovcima koja opskrbljuje i pučku kuhinju u Vukovaru.

Prva subota u mjesecu od 11.30 do 14 h u liestalskoj Gradskoj vijećnici rezervirana je za „Svjetsku kuhinju“. Riječ je o projektu u sklopu kojega različiti narodi predstavljaju svoja nacionalna jela. Prilog dobiven prodajom tih specijaliteta uvijek odlazi u humanitarne svrhe.

Liestal je već prije dvije godine osvojio posjetitelje sarmom, a ove su se godine na tanjuru našle slasne pite od sira, špinata i mesa koje su se za tren oka razgrabile, rižoto s gljivama i rižoto s morskim plodovima za vegetarijance te grah s kobasicama i pileći ragu s fužima za one koji ne mogu zamisliti ručak bez mesa. Sve se to moglo zasladiti fritulama, čupavcima, ruskim kapama, štrudlama od višanja, dubrovačkom tortom… ma čime god biste zaželjeli. Koliko je sve bilo fino, svjedočila su zadovoljna lica na odlasku.

Učenici hrvatske škole u Liestalu izveli su kratak igrokaz kojim su ispričali priču o hrvatskim izumima i izumiteljima te usput stranim posjetiteljima pokazali kako zvuči naš hrvatski jezik. A kako naša Hrvatska izgleda i što je za nju osim jela i pića karakteristično, moglo se vidjeti na plakatima, dječjim radovima, u katalozima te u obliku suvenira.

Zahvalnost svim roditeljima za golem trud, napor i vrijeme uloženo u ostvarivanje različitih zamisli koje su pratile Kuhinju teško je pretočiti u riječi, no kada se svaki kotačić okreće, nemoguće je da se nešto ne pomakne.

Autor:

Katja Peruško