14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
23.2 C
Buenos Aires
29.4 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

8. Livanjska noć uz Matu Bulića, Paganini i “Korak” razveselila Hrvate u Švicarskoj

Osma po redu Livanjska noć koja se održala 5. studenog 2016. u Unterrohrhalle u Schlierenu, bila je kao i sve dosadašnje Livanjske noći, večer s dobrim kulturnim programom – ispunjena pjesmom, zabavom i plesom. I sve to zaokruženo humanitarno, s ciljem pomoći nekom od potrebitih sunarodnjaka.

Voditelj programa, Ilija Vukadin simpatično je pozdravio posjetitelje na više jezika i večer je započela himnom koju je pjevao “Korak”, Zbor mladih Hrvatske katoličke Misije Zürich.

Poslije himne voditelj je kratko iznio povijest Livanjske zajednice i pozvao na pozornicu predsjednika Jozu Dalića. «Djelokrug naše zajednice obuhvaća sportska, kulturna i zabavna događanja,» rekao je nakon pozdrava Dalić. «Uz to, svaka naša akcija je, kao i ova zabava, humanitarna. Večeras skupljamo sredstva za ugradnju umjetnog srca i nakon toga  za transplantaciju jednog našeg sugrađanina iz Livna.»  Na kraju govora zahvalio je suradnicima i sponzorima te poželio svima dobru zabavu.

U ime načelnika općine Livno koji nije mogao nazočiti, njegove je pozdrave pročitao voditelj. «Žao mi je što ne mogu večeras biti s vama, dragi prijatelji. Ovakvi događaji kao što je vaša Livanjska noć, povezuju raseljene Livnjake s nama u domovini. Zahvaljujem vam što pružate priliku ugostiti naše udruge  iz Livna i što svaki put sa skupljenim sredstvima pokažete vaše veliko srce,» bile su između ostalog njegove riječi.

Slijedio je srdačan pozdrav generalnog konzula RH u Zürichu, Slobodana Mikca, koji je zahvalio Livanjskoj zajednici na organizaciji ove večeri. „Nema granica koje će nas podijeliti jer Hrvati žive i s ove i s one strane. Zajednička nam je povijest, kultura i vjera, zajednička nam je i budućnost!»,  istaknuo je u svom govoru.

«Ono što je dobro, ne treba mijenjati i ne treba prestati raditi! Treba se uspinjati stubama prema vrhu, polako ali sigurno,» bile su uz pozdrave i čestitke za uspješan rad Livanjskoj zajednici, riječi voditelja HKM Zürich, fra Ivana Prusine. Udijelio je blagoslov zajednici i pohvalio zbor mladih.

Nakon što je voditelj najavio nagradnu igru koja je obećavala zanimljive nagrade, na scenu su stupile gošće iz domovine, članice plesnog kluba Paganini iz Livna.  Dobro uvježbane korake latinsko-američkih plesova, posjetitelji su s oduševljenjem pratili i nagradili burnim pljeskom.

Djevojke su kasnije nastupile s još jednom koreografijom, u etno-modernom stilu i njihov nastup je pokazao da imaju raznolik i širok repertoar. Svakako za to uz djevojke treba pohvaliti i  voditelja kluba, Jozu Rimca.

Slijedio je zabavni program, i osjetilo se da publika s nestrpljenjem čeka zvijezdu ove večeri – Matu Bulića.  Već s prvom pjesmom – Narodnim veseljem, okupio je ispred pozornice svoje obožavatelje.

Redale su se pjesma za pjesmom, koje su uz Matu pjevali mnogobrojni dobro raspoloženi posjetitelji.

U stanci zabavnog programa predsjednik Dalić uručio je gostima i voditelju plesne skupine, Jozi Rimcu za sjećanje na ovaj njihov prvi nastup u inozemstvu prigodne poklone.

Sljedeći nastupi, popraćeni su burnim pljeskom ushićene publike. Prvakinja Bosne i Hercegovine u latino-američkim plesovima, Leona Lalić donijela je na trenutke u Unterrorhalle posebnu atmosferu.

Tražilo se još, no program je išao dalje s nastupom zbora mladih. Ovaj nastup zaslužuje posebnu pohvalu jer se radi o mladima između 14 – 18 godina koji se redovito okupljaju i s puno ljubavi i entuzijazma vježbaju za nastupe. Ovakav nastup, pred više stotina gledatelja bio im je prvi put. Uz podršku voditelja HKM Zürich, fra Ivana Prusine i sestre Zore Jažo, mladi Lovre Uzelac profesionalno radi, uvježbava i nastupa s članovima zbora. Veseli vidjeti svu ovu mladež, čuti sve te pjesme i vrlo dobro uvježbane soliste. U ovoj mladosti je veliki potencijal.

8. Livanjska noć nastavljena je pjesmom i plesom do sitnih sati uz Matu Bulića, koji je pjesmama dotaknuo svaki kutak domovine nazočnih Hrvata. Osma Livanjska noć zaslužuje kao i sve do sada pohvalu. Uz povezivanje iseljenih Livnjaka s domovinom i ostalim Livnjacima ovog dijela Europe, bila je ovo večer za sve Hrvate, koja je ponudila izuzetan kulturni i odličan zabavni program.

Fotografije:

Livanjska zajednica, Ruža Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije