U Badenu održana kazališna predstava Večera s carem gradskog kazališta Đurđevac

U subotu, 05.11.2016. u  Badenu, u sali Rathausgasse  5 gostovala je kazališna skupina Gradskog kazališta  Đurđevac i  njihova najavljivana komedija „Večera s carem“.

Prestavu je došlo pogledati  nešto manje od stotinjak ljudi, iako je sala bila pripremljena za 160 sjedećih mjesta. Čini mi se da još uvijek kazališne predstave u Švicarkoj nemaju dovoljan  broj zainteresirane publike  i veći broj ljubitelja ovog kulturnog izričaja.

Ispred  Hrvatskog kulturnog kluba,  koji je bio i organizator ovog događaja, prije samog početka predstave sve prisutne je pozdravio potpredsjednik, gospodin Georg Foglar.  Po završetku predstave i zasluženog pljeska, glumcima je  podijelio i prigodne poklone i priznanje režiseru predstave te zahvalio na gostovanju.

U predstavi „Večera s carem“ mladih glumaca iz Đurđevca, koja je napravljena prema originalu Francisa Vebera, a u adaptaciji Matije Bažulića i Maria Gregara igraju;

Bojan Ban, Karlo Kučanda, Anita Ivandija, Matija Šantek, Nives Begović, Indira Koser, Anja Čorba i Dominik Kadežabek.  Sadržaj komedije  je slijedeći:

Svaki tjedan Petar Bašić sudjeluje u večeri kod prijatelja, natjecajući se tko će pozvati većeg ‘idiota’.

Igra se sastoji u tome da natjeraju te “ idiote“ da govore o svojim idejama i strastima kako bi se domaćini dobro nasmijali, te na kraju svake zabave izabrali ‘idiota večeri’.

U potrazi za novom žrtvom, Petar nailazi na poreznog inspektora Patrika Cara, koji može satima pričati o svojim stolnjacima koje sam šije. Pod izgovorom da bi htio objaviti knjigu o tim ručnim radovima, Petar ga poziva na večeru, no neposredno prije večere ukoči se od neizdrživog bola u leđima.

Umjesto zabavne večere, ostaje kod kuće, na milost i nemilost ovog  ‘idiota’ koji mu iz minute u minutu sustavno uništava život, brak, karijeru i odnos s ljubavnicom!

Svatko je mogao na svoj način protumačiti i izvući pouku iz ove predstave, no dodala bih na kraju, da nije uvijek onako kako pretpostavljamo. Ponekad donosimo sud o drugima, te se nemalo puta iznenadimo obratom situacije i poimanjem tzv” Idiota”, ponekad i na vlastitu štetu.

Autor:

Željka Pelc Siroglavić