Ej Jastrebe, daj raširi krila jer cesta ti je kao dobra mati, koja tebe uvijek tvomu gnijezdu vrati….

Znam da ste na prvu mislili da je ovo nekakva romantična i „srcedrapajuća“ poezija, da ne kažem neki   „pjesmuljak“ lakih nota , a nikako da je to  moto i glavna misao vodilja bajkerskog  CroMOT iz Zuricha.

To samo govori da se ispod dobro nam znanih i viđenih smeđih, kožnih prsluka bajkera, kriju nježna srca koja kucaju i trepere nježnije i suptilinje nego bi itko očekivao.

„Izgled vara, bome i vanjština, nježna je duša u bajkerskoga sina“

Upravo ta njihova toplina, taj osjećaj koji imaju jedni za druge, razumijevanje i humanizam, koje ovi momci imaju u sebi, govori u korist  njihovim dobrim djelima koja su do sada učinili drugima, a da za to nisu tražili niti zahvalnost, niti pozornost, niti isticanje. Dapače, mole da ih se ne spominje jer oni to rade iz potrebe  i želje  da pomognu gdje mogu, a ne zbog slave i da se priča o tome.

 „Ruka ruci daje, ruka ruku mije, obraz  bajkeru obadvije  „

Od same ideje za MOTO klubom, koja se rodila dvojici entuzijasta još 2008. Petru Gojeviću i Franji Miliću, te uz podršku još trojice istomišljenika, Nikole Žiljak , Tomislava Kušića i  Željka Brunovića došlo je i do konačne realizacije pa je 2009. godine  osnovana bajkerska udruga CroMOT Jastreb Zurich.

Ovim imenom ih je krstio stožerni brigadir RH, Mile Dedaković -Jastreb, pa neka ga stoga i nose na čast i ponos svih nas.

Rasla je i upijala  ova mala zajednica spontano i polagano, baš poput djeteta , učeći svoje prve korake, gegajući se, posrćući, no jedno je sigurno – napredujući u pravom smjeru.

Dodala bih onu legendarnu uzrečicu:

„LIVE TO RIDE  –  RIDE TO LIVE” – Živi da voziš – Vozi da živiš

Ove, 2016.godine, u svibnju su otvorili i svoje prve  klubske prostorije, na adresi  Flughofstrasse 49, 8153 Rümlang-Zürich. Danas  klub broji 25 članova, od koji su neki i u Hrvatskoj.

Ovim je bajkerska misao vodilja – druženje, provedena u opipljivo i stvarno mjesto, u njihov klub    CroMOT Jastreb, u koji su dobro došli i svi prijatelji kluba u dane vikenda, petkom i subotom u večernjim satima.

“Nije bitno koju marku motora vozite , jer vjetar je isti za sve !” 

Sama sam pretpostavljala, prije posjete kluba da je to nekakava zadimljena i polutamna prostorija u podrumu, zagušenih svjetala i glasne rock muzike.

Mislim, to očekujemo od bajkera.

Ugodna je spoznaja  kad vas pozitivno iznenadi kontra očekivanog, zar ne? Prostorije bajkerskog kluba CroMOT Jastreb su naime prozračne, umjetničkom rukom oslikanih zidova, prijatelja im „ Bebe“, s puno porazmještenih zanimljivih suvenira, zahvalnica od braće bajkera iz Hrvatske i još mnogo zanimljivih detalja.

Osim toga, klub se nalazi  i na katu zgrade . Tek tada ne znate što bi mislili….no priznajte da već ovako, na riječ, djeluje primamljivo!?

“Pravi Bajker ima pravu procjenu, ravnotežu i dobar tajming”
(isto to ima  i pravi ljubavnik sa ružom)

Danas ovaj klub ima upravno vijeće kojim predsjeda Tihomir Živković, dopredsjednik je Slavko Zemljak, tajnik Robert Bošnjak, rizničar Ivan Zec, zamjenik rizničara Ante Gojević, te dopunski članovi uprave: Špiro Kraljević, Stjepan Boltizar i Dražen Zmisa.

Sigurna sam da će ova postava, kao prava “posada” voditi ovaj klub u dobrom pravcu, uprkos svim većim i manjim problemima koji su normalni za slična udruženja, a nama ne preostaje drugo nego im poželjeti svima skupa jedan dobar vjetar u leđa” uz dodatak.

“Nikad ne vozi brže od svog anđela čuvara!”

Autor:

Željka Pelc Siroglavić