Metalne tvrtke iz Hrvatske posjetile Švicarsku

Predstavnici hrvatskih metalskih tvrtki (ukupno 11 tvrtki sa 16 predstavnika) boravili su u vremenu od 15. – 18. 11. 2016.g. u Švicarskoj Konfederaciji. Tom su prilikom u organizaciji GKRH u Zürichu slušali predavanje g. Danijela Probsta, direktora Trgovinske komore Solothurna o gospodarskim prilikama u ŠK i Kantonu Solothurn, razgledali 6 švicarskih tvrtki, te posjetili sajmove Swisstech i Prodex. S direktorima ili šefovima nabave švicarskih tvrtki razgovarali su o mogućnostima suradnje s hrvatskim tvrtkama. Trenutno švicarske tvrtke imaju velike potrebe za alociranjem dijela proizvodnje, u prvom redu u zemlje srednje i jugoistočne Europe zbog velikih troškova proizvodnje u ŠK i jakog CFr.  Švicarci uglavnom ne vole proizvoditi u Kini, pa radije ostaju u Europi. Hrvatske institucije su tu, prema mišljenju samih poduzetnika, ali i švicarskih institucija (Trgovinska komora Kantona Solothurn), premalo aktivne, pa je RH kao zemlja pogodna za investiranje i alokaciju proizvodnje gotovo nepoznata. GK Slobodan Mikac je na tragu toga boravio s predstavnicima tvrtke Stebler Blech AG koji su zainteresirani za ulaganje i preseljenje dijela proizvodnje u Hrvatskoj. Veliki dio švicarske proizvodnje odselio je tako u Poljsku, Češku, Slovačku, Bugarsku, Rumunjsku i druge zemlje EU. Čak je dosta tvornica preselilo  proizvodnju ili dio proizvodnje u Srbiju i Makedoniju (npr.  Makedonija redovno – jedanput godišnje u Zurichu – uspješno održava prezentaciju mogućnosti ulaganja i alociranje proizvodnje).

Hrvatski poduzetnici posjetili su i sajmove Swisstech i Prodex, te se upoznali s najnovijim dostignućima i trendovima u metalskoj industriji. Na sajmu je održan i sastanak s predstavnikom i direktorom tvrtke Optibuy AG Švicarska g. Marcelom Toutbergerom, koja se bavi pronalaženjem partnera švicarskim tvrtkama u srednjoj i južnoistočnoj Europi s ciljem organiziranja proizvodnje za švicarske tvrtke. On im je tom prilikom objasnio načine i mogućnosti nastupa na švicarskom tržištu, te obećao svaku podršku.

GKRH u Zürichu će na zahtjev poduzetnika, nastojati organizirati sredinom iduće godine posjet švicarskih tvrtki Hrvatskoj, te ih uz pomoć HR institucija upoznati s mogućnostima i željama hrvatskog gospodarstva.

Koristim priliku i da zahvalim tvrtki Optibuy, g. Vladi Vukoji , te Varaždinskoj županiji , koji su svojim donacijama omogućili ostvarenje ovog putovanja.

Ragledavanje tvrtke CWA Construction SA/Corp. in Olten, www.cwa.ch najvećem svjetskom proizvođaču kabina za žičare

Razgledavanje tvrtke Duschlux AG in Thun, www.duscholux.ch

Na sajmovima Swisstech i Prodex

U Tvrtki Teximp AG

Nakon ručka u restoranu Falken u Schaffhausenu vlasnika Tomislava Babića

Autor:

Slobodan Mikac