Tradicionalna lička večer rasplesala Gemeindesaal u Zollikonu

Liko moja u srcu te nosim, tobom se ponosim

Kada pomislite na Liku i Ličane, nemoguće je ne pomisliti na njihov ponosan i pomalo opor mentalitet. Stotine godina života uz veličanstveni ali i ćudljivi Velebit utkao se u genetski kod Ličana. Malo je toga što može natjerati Ličana da mu se sledi krv u žilama. Ali kada se čuje pravi lički ojkan, malo koji Ličan može ostati ravnodušan. Tada mu niz kičmu prođu trnci, koža se naježi, a brk nasmješi. Ojkan je Ličanima poput himne – pjesma ponosa koji se kao znamen nosi sa sobom kamo god pošli. I ovoga puta je ta pjesma gorštaka okupila svoje Ličane.

U subotu, 19.studenog 2016.  Gemeindesaal u Zollikonu postala je okupljalište Ličana iz svih krajeva Švicarske, ali i Njemačke i Austrije. Bez ikakve najave i bez ijedne riječi grupa Narodni dar je započela program čvrstom ojkavicom nakon koje se u prepunoj dvorani prolomio pljesak zadovoljstva, sreće, ushita, ali i čežnje za domom. Narodni dar je odmah na početku publiku „pogodio u žicu“ i moglo se naslutiti kako će se ova večer nastaviti u veselom, ali i emotivnom raspoloženju.

Već dobro poznati sastav Narodni dar, koji je svoj naziv dobio prije desetak godina upravo gostujući u Švicarskoj, nije krio oduševljenje ponovnim susretom sa svojim narodom koji živi izvan domovine. Pozdravili su publiku i zahvalili svima koji su došli na zabavu kao i organizatorima – Milanu Bobincu i Milanu Dujmoviću koji su domaćini ličke zabave od 2010. godine. Budući je poznato kako se najbolje zajedno zabavljaju Ličani i Slavonci, uz Narodni dar se prvi put u Švicarskoj predstavila i Osječanka Cecilija koja je odmah iskoristila priliku da pokaže  dirnutost dočekom publike. Također, zamolila je sve prisutne da odaju počast za žrtve Vukovara, Škabrnje, ali i čitavog Domovinskog rata minutom šutnje.

Zabava se nastavila uz dobro poznate hitove Narodnog dara, ali i uz promociju novih pjesama s njihovog najnovijeg albuma. Oko 400 grla pjevalo je pjesme „Ličanka me majka rodi“, „Ne dam ruži da procvjeta“ i mnoge druge kojima je Narodni dar razgaljivao publiku. Atmosfera se dodatno užarila nakon pauze koju su mnogi iskoristili za degustaciju hrvatskih delicija poput kulena, sira, pršuta, graševine, medice, kada je zabavni program nastavila voditi Cecilija. Nizala je svima dobro poznate hitove i tako podigla na noge i onu nekolicinu posjetitelja koji se ranije još nisu dovoljno opustili. Uz nju su zapjevali i neki od gostiju, ali i organizator zabave – Milan Bobinac.

Veselje se nastavilo do dugo u noć, a Cecilija nije mogla sakriti svoje oduševljenje. Kaže da joj je ovo prvi nastup u Švicarskoj i da ovakvu dobrodošlicu od publike i domaćina još nije doživjela iako je pjevala svuda po svijetu.

Kada smo pitali publiku za mišljenje o zabavi, svi su odgovori bili isti: „Ovo je najbolja lička zabava do sada!“

U rane jutarnje sate, opijeni dobrom zabavom, ali i Likom koju je Narodni dar i ovoga puta „donio“ sa sobom te nesebično podijelio sa publikom željnom svoga rodnog kraja, rastali smo se s onom starom zakletvom:

Liko moja dok ti ime traje

Čuvat’ ćemo tvoje običaje.

Autor:

Ivana Pavletić (Lička)

Fotografije:

Ivana Pavletić (Lička) i  Milan Dujmović