32.6 C
Zagreb
24.2 C
Zürich
26.3 C
New York
12.1 C
Buenos Aires
28.8 C
Melbourne
Srijeda, 17 srpnja 2024

Turopoljske svinje uzgajaju se i u Švicarskoj

«Turopoljci» u Bigethalu

Već skoro godinu dana turopoljske svinje oživljavaju obronke Ämmitala, mjesta koje se nalaze u kantonu Bern. Pročitajte zašto su se Sandra Henzel i Walter Stadler odlučili uz goveda, patuljastu rasu Dahomey uzgajati i ove simpatične egzote iz ne tako daleke Hrvatske.

Podrijetlo

Turopolje je poljoprivredno područje u centralnoj Hrvatskoj, južno od glavnog grada Zagreba. Poljodjelstvo, uzgoj povrća, vinogradarstvo, mlječna proizvodnja i uzgoj stoke karekteriziraju ljepotu ovih prostranih ravnica. Kad se iz glavnog grada odluče poći negdje u potrazi za kvalitetnom kuhinjom, često se upute u ovu plodnu ravnicu koja nudi bogatu kulinarsku ponudu u bezbrojnim svratilištima.

Turopoljske svinje

Ovo su svinje srednje veličine i lijepe pasmine – najčešće su sive ili svjetlo sive boje sa crnim točkama, zbog kojih se često u krugu svinja naziva »Dalmatincem». Noge su im kratke i čvrste, te su ove životinje jako snažne i otporne na bolesti i hladnoću. Zbog tog se mogu cijele godine držati vani – i stvorene su za našu klimu u ovom kraju, Ämmitalu.

Njihovo meso je izuzetno, pa ne čudi da je na primjer austrijsko plemstvo kojem je Hrvatska pripadala tim bilo oduševljeno. Kraljevsko je i ostalo: Prvi zapisi o ovoj pasmini pronalaze se u godini 1352 u pismima mađarskoga kralja.

Sve su to razlozi zašto se ova pasmina proširila u mnogim djelovima srednje Europe – Austrije, Mađarske, Češke i Hrvatske.
U Hrvatskoj se broj čistokrvnih životinja tokom domovinskog rata 1991 jako umanjio, 1993 brojilo ih se u tom kraju samo nekih 100. No u međuvremenu ima opet odličnih uspjeha raznih uzgajača.

Meso je marmorirano, odnos mesa i masti je izvanredno, slanina je mesnata a mast skoro bijela kao snijeg. Okus je neusporedivo delikatan, uistinu jedna posebnost.

Izvor, foto: Swiss-Dahomey 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije