-0.2 C
Zagreb
4.5 C
Zürich
8.4 C
New York
22.8 C
Buenos Aires
21.9 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

Svečano otkrivanje spomenika bl. Alojziju Stepincu i dr. Franji Tuđmanu u Oltenu

U ovo predbožićno iščekivanje možemo ubrojiti i ovaj nesvakidašnji događaj pred Hrvatskom kućom u Olten-u, u subotu 3.12.2016. u 16.00 sati gdje je bilo organizirano svečano otkrivanje i blagoslov jedinstvenih spomenika izvan Republike Hrvatske.

Na inicijativu misionara fra Šimuna Šite Ćorića, te uz veliku potporu misije Solothurn, velikodušnih vlasti grada Olten-a, i uz Božju pomoć ostvaren je konačno ovaj jedinstveni projekt upravo 2016. godine, kada slavimo 25 godina osamostaljenja naše države Hrvatske.

Izvan domovine na javnom mjestu postavljeni su po prvi puta kipovi bl. Alozije Stepinca i dr. Franje Tuđmana, koji će zaista upotpuniti povijesnu zbirku umjetnina ispred Hrvatske kuće. Autori kipova su dvojica uglednih hrvatskih akademskih kipara, Anto Jurkić (rodom iz BiH) i Tomislav Kršnjavi (rodom iz RH). Originalne skulpture je odlila u bronci „Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu“, naša najuglednija takva ustanova.

Svečani događaj započela je poznata klapa Chorus Croaticus iz Bern-a sa Hrvatskom himnom koju su svi uzvanici pratili s ponosom i suzama u ocima. Nako toga oduševila nas je novosnovana mješovita folklorna skupina Crofolk iz Solothurna u prekrasnim narodnim nošnjama sa svojom izvedbom narodnih pjesama pod vodstvom Ivanke Maslać.

Velika čast razotkrivanja kipova pripala je Josipu Gracinu i veleposlaniku RH u ŠK mr. Aleksandru Heini. Zanimljiva je činjenica da je Josip Gracin 1960. godine u Zagrebu imao čast nositi Stepinčev lijes do njegovog zadnjeg počivališta.

Blagoslov kipova predvodio je mons. Nedjeljko Pintarić iz Zagreba koji nam je prenio zanimljivosti o kardinalu koji bi za nas Hrvate trebao simbolizirati jedinstveni Hrvatski katolički identitet. Kardinal se neumorno i istinski borio za ljudska prava i dostojanstvo svakoga čovjeka neovisno o rasi i nacionalnosti za vrijeme II. svjetskog rata. Sa svojom čvrstom vjerom i privrženosti istini bio je smatran nelojalnim prema državnim vlastima prije i poslije 1945. godine. Nakon montiranog procesa, 16 godina zatvora, te kućnog pritvora kardinal Stepinac je napustio ovaj svijet 10. veljače 1960. Papa Ivan Pavao II. proglašava ga blaženim za vrijeme svog posjeta Hrvatskoj 1998. godine. S time se otvara proces kanonizacije u Vatikanu koji je napokon zaključen, te predstoji još službeno proglašenje svetim.

Frane Vugdelija podjelio je misli o dr. Franji Tuđmanu, našem prvom predsjedniku samostalne Republike Hrvatske. Kao partizan i povijesničar dr. Tuđman, opredjeljuje se protiv totalitarnog sistema, te s time za dugogodišnji zatvor. Njegove poznate zasluge su zasigurno uz protivljenje komunističkom jednoumlju, razotkrivanje povjesnih činjenica, te ujedinjenje svih Hrvata u domovini i iseljeništvu neovisno o njihovom političkom usmjerenju.

Pozdravne riječi udjelio nam je također predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) Vinko Sabljo, te predstavnik stranih misija u Solothurnu Gaetano Serrago. Ganut pjesmom „Croatio iz duše te ljubim“ Serrago nas je podsjetio kako su Hrvati poznati po privrženosti katoličkoj vjeri, kompetentnom radu i miroljubivosti u kantonu Solothurn-u s čime su zaista pridonijeli razvitku Švicarskog društva.

U toploj Hrvatskoj kući nekoličina uzvanika su zajedno sa članovima folklorne skupine nastavili veselo druženje pjevajući poznate narodne pjesme, dok su ostali gosti imali priliku ugrijati se uz veliki izbor autohtonih hrvatskih jela; od nama poznate sarme, janjetine, te slavonskog čobanca i raznih ukusnih kolača koje su pripremile i servirale vrijedne obitelji Stanković, Nišandžić i Babić.

Ako ikada imate priliku navratiti u Olten nemojte propustiti priliku, posjetite Hrvatsku kuću (Reiserstr. 83) gdje vam se nudi prilika razgledati zbirku spomenika, koju su od 3.12.2016. obogatili kipovi Dr.Tuđmana i kardinala Stepinca, naših vrijednih hrvatskih sinova. Njima na čast, nama na ponos.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije