U Vukovaru se sastao Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Vukovaru je u toku treća sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojoj nazoče članovi hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta.

Predsjednik Savjeta, Nevenko Herceg, izrazio je posebnu zahvalu premijeru Andreju Plenkovići koji je danas nazočio otvaranju sjednice. «Nazočnost premijera, a večeras predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović i ministara koji su najavili svoj dolazak pokazuje da je ovo početak nove i aktivnije politike i suradnje domovinske i izvandomovinske Hrvatske. Mi, Hrvati izvan Republike Hrvatske smo jedna živa zajednica, zajednica koja stalno raste i koja njeguje vezu s domovinom. Mi tražimo ravnopravnost i partnerstvo u odnosu s domovinskom Hrvatskom. Nas 55 članova Savjeta, od Novog Zelanda, Australije, do Argentine, Kanade, Norveške…, imamo posebnu odgovornost. Nama je data mogućnost da dajemo prijedloge i tražimo rješenja koji će nas ojačati u domovini i izvan domovine. Ojačati treba zajedništvo ali isto tako staviti u funkciju kapital kojim raspolaže izvandomovinska Hrvatska, u gospodarskom, političkom i materijalno-duhovnom smislu. Teška je to zadaća i ne možemo ju riješiti bez pomoći i razumijevanja Vlade, Sabora, predsjednice i ostalih hrvatskih dužnosnika.», izjavio je u svom govoru Herceg. Na pitanje koja su goruća pitanja Hrvata izvan domovine, Herceg je odgovorio da je teško nešto izdvojiti jer su problemi različiti. «Negdje se radi o manjinama, Hrvati u Bosni i Hecegovini su na papiru konstitutivan narod a najveći dio – iseljeništvo živi na svim stranama svijeta i samim tim su problemi različiti», rekao je i dodao: «Treba ojačati položaj hravatskih manjina u susjednim državama, težiti ostvarivanju ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ne samo na papiru i rješavati pitanja koja muče izvandomovinske Hrvate.» Nabrojio je između ostalog zastupljenost u Saboru, glasovanje, način glasovanja, problem nedostatka izravnih zračnih letova iz SAD i Kanade, te pitanje novog Zakona kad se govori o investicijama. Naglasio je također da je hrvatsko iseljeništvo jedna od najjača gospodarskih grana i najveći investitor jer  devizne doznake iz inozemstva prelaze godišnje 1 milijardu dolara. U to nisu ubrojani promet nekretnina ni turizam. Na pitanje kako dovesti iseljenike s kapitalom u Hrvatsku, optimističnim korakom u tom pravcu naveo je nazočnost premijera u radnom dijelu sjednice. «Možda je ovo novi početak i možda se uspije zaustaviti negativan trend onih koji napuštaju Hrvatsku. U Savjetu imamo povratnike iz iseljeništva koji su najbolji i pozitivni primjeri», naglasio je Herceg. Vezano uz zastupljenost u Saboru rekao je da se tu nešto treba promijeniti i da bi se trebalo omogućiti svim grupacijama da u Saboru imaju svoj glas. «Ne mora to biti 12 glasova, dovoljno bi bilo 7 ili 8. Uz to, treba omogućiti svima da mogu glasati, dopisno ili elektroničko onima koji to ne mogu fizički ostvariti», bile su njegove završne riječi u ovom dijelu sjednice.

Premijer Andrej Plenković poručio je da je vrlo važno da Vlada, Hrvatski sabor i predsjednica Republike, kao i sva ministarstva vode računa o doprinosu iseljenika te suradnji s iseljenom Hrvatskom.
«Svjesni smo svega što je hrvatsko iseljeništvo dalo Hrvatskoj u gospodarskom, humanitarnom i brojnim drugim pogledima. Važno je da u svojim sredinama ostvarujete kvalitetnu suradnju s diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske», poručio je Plenković hrvatskim iseljenicima. Uz to, podsjetio je kako je  na početku u Saboru sjedilo 12 zastupnika iz hrvatskog iseljeništva te da je izmjenama Ustava iz 2010. taj broj ograničen na tri zastupnika. Najavio je da će se u budućnosti morati poraditi na tehnološkim rješenjima kako bi se u glasovanje uključio što veći broj iseljenika koji imaju pravo glasa.

Iz Kanade je član Savjeta u Vukovar donio donaciju za obnovu Vukovarskog vodotornja. «Ovih 205 tisuća dolara su simbol zajedništva. Jer, Vukovarski toranj je simbol zajedništva svih Hrvata i apeliramo na sve Hrvate diljem svijeta da nam se pridruže i budu dio ovog projekta», poslao je poruku sunarodnjacima.

Na sjednici će se između ostalog razmatrati mogućnosti unapređenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica.

Razgovarati će se i o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te pripadajuće Strategije s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti u cilju poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada, te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vukovarska sjednica bit će prigoda i za obilazak memorijalnih mjesta iz Domovinskog rata u gradu Vukovaru. Uz Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnici Hrvata izvan Republike Hrvatske odati će počast poginulima i žrtvama Domovinskog rata.

Autor:

Moja Domovina

Foto:

Caroline Spivak