9.4 C
Zagreb
6.7 C
Zürich
5.6 C
New York
14.4 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Božićni domjenak u Veleposlanstvu RH u Bernu

Tradicionalni božićni domjenak održao se u subotu, 10.12.2016 u veleposlanstvu RH u Bernu. Veleposlanik  mr.sc. Aleksandar Heina sa suprugom Zvjezdanom Heina ugostili su s generalnim konzulom mr. sc. Slobodanom Mikacom predstavnike raznih hrvatskih udruga, poduzetnika, te švicarske poslovne partnere.

Aleksandar Heina osvrnuo se u pozdravnom govoru na političke događaje u 2016. godini. Između ostalog istaknuo je 25- godišnjicu osamostaljenja RH, za koju danas najviše trebamo biti zahvalni našim hrvatskim braniteljima. Podsjetio je nazočne da se prisjetimo dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika koji je točno na ovaj dan prije 17 godina preminuo.

Osvrnuvši se na bilateralne odnose izmedu RH i ŠK, objasnio je da se pregovori sa švicarskim partnerima nastavljaju. Najvažniji proces je zasigurno ratifikacija protokola izjednačenja državljana RH u slobodi kretanja sa zemljama članica EU, koji bi mogao biti riješen do kraja ove godine.

Aleksandru Heini i njegovoj supruzi Zvjezdani ovo je ujedno i zadnja godina mandata, te su se ovm prilikom zahvalili za srdačan doček hrvatske zajednice u Švicarskoj i na izvanredno ugodnim druženjima i suradnji. Spomenuvši promjene osoblja konzularnog odjela, veleposlanik je predstavio nove suradnike na čelu sa šefom konzularnog odjela Vedranom Konjevodom koji će u sljedeće četiri godine biti na usluzi državljanima RH u Bernu.

Usljedile su pozdravne riječi generalnog konzula iz Züricha mr. sc. Slobodana Mikaca, kojemu je ovo prva godina mandata. Istaknuo je važnost konzularnih odjela za državljane RH koji ovdje žive, te posebno pohvalio udruge i zajednice Hravata u ŠK koji se brinu za očuvanje hrvatske kulture i jezika..

Nakon govora gosti su pozvani na pripremljenu zakusku gdje su se uz ukusno pripremljene hrvatske delicije nastavili razgovori i druženje.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije