6.9 C
Zagreb
3.3 C
Zürich
15.3 C
New York
20.7 C
Buenos Aires
23.1 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Švicarska napokon ratificirala sporazum o slobodi kretanja s EU i proširila ga na Hrvatsku!

Kako je danas objavljeno u švicarskim medijima, Švicarska je napokon ratificirala dodatni protokol o slobodi kretanja i proširila ga na hrvatske državljane.

Parlament je već u lipnju dao zeleno svijetlo, pod uslovom da na snazi ostane s Europskom Unijom sklopljen sporazum o useljenju.

Sa završnim glasanjem koje je u petak jutro sprovedeno, kako navodi u svojoj izjavi, švicarska vlada vidi ispunjene uslove. Od parlamenta doneseno rješenje omogućuje daljnju važnost bilateralnog sporazuma s EU.

Protokol stupna na snagu 1. sječnja 2017.

Protiv ovog rješenja još uvijek je moguće pokrenuti referendum. Ministrica pravosuđa, Simonetta Sommaruga izjavila je: „Potrebno nam je stabilno rješenje. Pod stabilnim rješenjem, švicarska vlada podrazumjeva završno glasovanje u parlamentu. Za ratifikaciju u tom smislu ne postoji apsolutno reguliranje.“

Već samim ulaskom Hrvatske u EU, počeli su pregovori o proširenju slobode kretanja na Hrvatsku koji su zbog prihvaćanja referenduma o masovnom useljenju 9. veljače 2014. sa švicarske strane bili zaustavljeni. Slijedilo je pregovaranje EU i Švicarske. Europska Unija prijetila je, u slučaju da se sloboda kretanja na Hrvatsku ne proširi, isključenjem iz programa „Horizon 2020“.

Europska Unija je ovaj je dodatni protokol koji će na snagu stupiti 1. sječnja 2017. ratificirala već 9. studenog.

Odluku švicarske vlade pozdravilo je na svojim stranicama Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

POVEZANI ČLANCI

Najnovije