29.1 C
Zagreb
23 C
Zürich
23.7 C
New York
8 C
Buenos Aires
26.9 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

Započela Zimska škola hrvatskoga folklora


Kao i svake godine, na datum 3. siječnja započela je Zimska škola folklora. Školu organizira Hrvatska matica iseljenika te se ona nakon dugog niza godina u Crikvenici, po drugi put održava u Koprivnici.

Školu ove godine pohađa 108 polaznika od kojih je oko njih 40 došlo iz inozemstva. To su Hrvatice i Hrvati koji žive i prenose svoja znanja o Hrvatskoj tradiciji u SAD-u, Njemačkoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Vojvodini, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, ali i čitavoj Hrvatskoj.

Polaznici ove škole su osobe koje se bave radom u folklornim društvima kao plesači, tamburaši ili svirači tradicijskih glazbala.  Ono što posebno veseli organizatore ove škole je značajan porast interesa za kolegij sviranja tradicijskih instrumenata na koji se prijavilo 14 polaznka što je jednak broj polaznika kao na kolegiju sviranja tambura.

Ove godine na školi se uče pjesme i plesovi dinarskoga područja, a voditelj škole je umjetnički voditelj ansambla Lado prof. Andrija Ivančan. Školu je 1963. utemeljio i programski osmislio dr. Ivan Ivančan. Polaznici škole će ovu obljetnicu obilježiti tako što će se organizirati večernji programi u sklopu kojih će se prikazati projekcija dokumentarnog filma „Snagom duha“ Mladena Trnskog i promocija knjige „Veliki čovjek iz malog sela“ Dragutina Koške koji prikazuju život i djelo jednog od najvećih velikana Hrvatskog folklora- dr. Ivana Ivančana.

Polaznici su već prvog dana slušali predavanja nekih od folklornih stručnjaka koji su i sami nekad bili polaznici ove škole.  Već su počeli i s pripremama za završni koncert koji će se održati 12.1.2017. u 20 sati u dvorani „Domoljub”  u Koprivnici s namjerom zahvale gradu i županiji na gostoprimstvu. Ulaz na koncert je besplatan.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije