-0.2 C
Zagreb
4.5 C
Zürich
8.4 C
New York
22.8 C
Buenos Aires
21.9 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

Od 1. siječnja osiguranici HZZO-a i u Švicarskoj imaju ista prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja kao i u članicama EU

U sklopu protokola III o slobodi kretanja koji je Švicarska ratificirala, uključeno je i ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja hrvatskih državljana u Švicarskoj, i švicarskih državljana u Hrvatskoj. Postupak se izjednačava s postupkom koji se već primjenjuje u odnosima RH s drugim članicama EU.

Sve osobe koje su osigurane kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 1. siječnja 2017. godine pa nadalje mogu za vrijeme boravka u Švicarskoj koristiti zdravstvene usluge neodgodive naravi osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja koju im je izdao HZZO. Isto tako, švicarski osiguranici imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu tokom boravka u Hrvatskoj, osnovom svoje Europske kartice zdravstvenog osiguranja.

Hrvatski državljani koji imaju švicarsku mirovinu, i koji su do sada bili obvezni sami plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje od navedenog datuma imaju pravo na reguliranje zdravstvenog osiguranja na teret švicarskog zdravstvenog osiguravatelja.

Kako bi to pravo ostvarili, potrebno je kontaktirati švicarskog osiguravatelja radi izdavanja potvrde E 121. Zahtjev za izdavanje spomenute potvrde moguće je uputiti i posredstvom nadležnog regionalnog ureda, odnosno područne službe HZZO-a.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije