17.8 C
Zagreb
16.9 C
Zürich
20.7 C
New York
13.4 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Utorak, 21 svibnja 2024
spot_img

Međunarodna izložba fotografija djece hrvatskih iseljenika


U petak, 20. siječnja 2017. U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu otvorena je pod nazivom «Bog Hrvatska! – Pozdrav iz zavičaja» putujuća izložba fotografija djece hrvatskih iseljenika. Izložbu je organizirala Udruga Mosaico Italo Croata Roma

Svečani program izložbe započeo je nastupom članica folklornog ansambla Sv. Jura iz Draganića. Nakon što je nazočne pozdravila i izložbu predstavila v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika, Mirjana Piskulić, prisutnima se obratila predsjednica Udruge Mosaico Italo Croata Roma Ivana Milina, zahvaljujući kojoj je ovaj projekt zaživio.

U kratkom, srdačnom govoru pozdravila je uzvanike, predstavila izložbu i zahvalila na podršci u ovom projektu Državnom uredu za Hrvate izvan RH, Matici iseljenika, hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, gradu Zagrebu i turističkoj zajednici u Milanu. Izrazila je nadu da će ovo biti prvi u nizu sljedećih natječaja koji će obuhvatiti još više mladih Hrvata iz cijelog svijeta. «Jer mladi su naša budućnost i budućnost naše zajednice», poručila je Milina.

Izložbu je otvorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.  Uputio je čestitke djeci koja su učestvovala u natječaju i ovim putem iskazala ljubav prema domovini. Obećao je i nadalje podršku Središnjeg ureda svakom projektu u kojem učestvuju Hrvati izvan RH.

Otvaranju izložbe nazočili su brojni uzvanici: veleposlanici Drago Štambuk i Filip Vučak, član Upravnog odbora HMI, Đuro Vidmarović, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Katarina Milković, članovi Upravnog odbora Udruge Mosaico Italo Croata Roma; Zrinka Bačić, Dragica Hadrović i Camillo Cirelli.

Ovaj natječaj započeo je 14. prosinca 2015., i trajao do 14. ožujka 2016. U natječaju su pod sloganom “Bog, Hrvatska!”, sudjelovali učenici hrvatske dopunske škole u inozemstvu u dobi o 8 do 16 godina. Uz fotografije koje su slikovito opisale Hrvatsku, bio je važan i tekst koji je autora ponukao da snimi i na natječaj pošalje fotografiju.

Iz više od 300 pristiglih fotografija, stručni žiri dodijelio je prvu nagradu Ani Francisković iz Subotice koja je odabrala temu «To je zemlja dida mog i oca mog».  Drugo mjesto pripalo je Mariji Vuković iz Tavankuta. Njezina fotografija nosila je naziv «Tajna u svili i slami», dok je treća nagrada na temu «Dok mi odmaramo, drugi rade» osvojila Giada De Rossi iz Rima.

Posebnu nagradu publike za koju je glasanje provedeno javno na mrežnoj stranici Associazione Mosaico Italo Croato Roma dobile su fotografije Giulie Verdat, Victorie Clementina Pirani i Josipe Stanić.

Nakon što je Ivana Milina zahvalila na velikom zalaganju u ovom projektu dopredsjednici udruge Zrinki Bačić, dodjeljena su počasna članstva i zahvalnice svima koji su svojim angažmanom podržali rad Udruge Mosaico Italo Croata Roma.  Druženje se nastavilo uz ukusne delicije koje su za ovu prigodu donijeli gosti iz Italije.

Foto: Snježana Radoš

POVEZANI ČLANCI

Najnovije