Književni susreti Hrvatske škole u Zürichu i Bernu

Književnik Hrvoje Kovačević gostovao je na poziv Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj, gdje se susreo s učenicima, roditeljima i ostalim zainteresiranima

Prvi susret kojem je nazočilo četrdeset zainteresiranih održao se u subotu 21.01.2017. u prostorijama Hrvatske dopunske škole u Dietikonu.

Nakon čitanja Kovačević se stavio na raspolaganje i odgovarao na pitanja vezanim uz njegov rad, književnost i čitanje.

Na pitanje jednog učenika zašto je dobro čitati, odgovorio je:»Knjige su slova na bijelom papiru. To je direktna veza između tebe – čitača i mene – pisca. Tokom čitanja morate sami zamišljati što je to književnik htio reći, dok je to u gledanju filmova već ponuđeno. To je čar čitanja.»

Naglasio je da je jako važno čitati te da i sam rado pročita tjedno oko pet knjiga. Uz to, napomenuo je da u Hrvatskoj imamo mnogo kvalitetnih pisaca za djecu i odrasle. Pojasnio je da su mnoge njegove priče nastale prema stvarnim događajima u kojima su promjenjena imena stvarnih likova.

U Bernu su književni susret organizirali učitelji HDŠ Zlata Maršić Ferić, Emilija Petričević Galinec, Danijela Babić zajedno s Davorom Kirić. Ovaj susret održao se 22. siječnja 2017. u prostorijama Hrvatske katoličke misije.

Pisac se i ovdje obratio djeci, koja su ga napeto slušala, prepričavajući im nekoliko svojih objavljenih priča. Istaknuo je, kako je, ispočetka pisao samo drame i romane za odrasle, te je tek nakon nagovora Mire Gavrana počeo pisati za djecu. Njegove prve priče za djecu objavljene su u poznatoj “Modroj Lasti”.

Dvije najpoznatije pripovjetke za djecu, koje su također literatura za OŠ, nastale su od priča koje je uvijek pričao svojoj djeci prije spavanja: “General Kiro miš” i “Prijatelji šumskog sokola”. Napisao je i seriju krimi romana za djecu čija je tematika osnovana na različitim tajnama, npr. “Tajna ribljeg oka”.

Likovi u pričama nisu izmišljeni već dapače postoje u stvarnosti, koji kako kaže, u romanu ne žele uraditi nešto što je on sebi zamislio. Također je inspiriran stvarnim događajima iz svog djetinjstva u Požegi, i poznatim Hrvatskim književnicima kao što su Ivan Kušan, Hrvoje Hitrec, Miro Gavran.

Knijiževni susret u gradu Bernu završio je prodajom knjiga i posvetom pisca u knjigama oduševljenih klinaca i klinceza HDŠ.

Hrvoje Kovačević do sada je izdao 32 knjige. Šest knjiga uvršteno je u lektiru hrvatskih škola, dok su neke od njegovih knjiga prevedene na slovenski i slovački jezik.

Zadovoljstvo djece i ostalih posjetitelja ovih književnih susreta najbolji su pokazatelji da su ovakvi susreti itekako poželjni.

Tekst/ Foto: Božica Tonković  / Marina Bublić