9.2 C
Zagreb
6.4 C
Zürich
19.3 C
New York
18.8 C
Buenos Aires
25.4 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

Predstavljanje knjige Heroji domovinskog rata

Novinarski dom u Zagrebu bio je u utorak, 24. siječnja 2017. ispunjen do zadnjeg mjesta. Hrvatski klub i dokumentacijsko informacijsko središte pozvali su na predstavljanje knjige „Heroji domovinskog rata”.

Knjiga koju je napisao prof. Dr. sc. Josip Jurčević osobna su svjedočanstva 19 dragovoljaca domovinskog rata. Predstavljanje su upotpunili general Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, prof. dr. sc. Ivan Rogić, Barica Spudić, majka poginulog hrvatskog heroja i mr. sc. Antun Abramović.

U pozdravnom govoru prisutnima se obratio Zdravko Vladanović, koji je uz najavju gostiju posebno zahvalio na posjeti obiteljima poginulih branitelja. Ministar branitelja, Tomo Medved pohvalio je autora knjige i naglasio da su ljudi o kojima knjiga govori od velikog značaja za Hrvatsku. „Sjećanje pojedinaca je važno i ne smije se zaboraviti taj dio prošlosti. Ne smijemo iznevjeriti branitelje jer bez njih nebi bilo Hrvatske“, poručio je Medved. Profesor Ivan Rogić istaknuo je u svojem izlaganju dragovoljstvo koja je utkano u knjigu te dodao da je knjiga borba protiv zaborava.

Posjetitelje ovog događaja duboko se dojmila osobna priča Barice Spudić, majke poginulog branitelja. Sedam dugih godina trajala je neizvjesna agonija ove majke. Njezin sin Pavao u rujnu 1991. ostavio je obitelj i s prijateljima otišao pomoći braniteljima Vukovara. Nakon ranjavanja, odveden je o ostalima na Ovčaru gdje je ubijen. „Najbolnije je bilo slušati u Beogradu poništenje presude, i nakon toga nazočiti u Haagu. Moga sina nema i ništa ga ne može vratiti. Dugih sedam godina i bolno suočavanje s posmrtnim ostacima slomili su mog supruga. Neke majke još uvijek čekaju. Zato ne smijemo zaboraviti i ne smijemo šutjeti,“ poručila je Spudić.

Antun Abramović osvrnuo se u izlaganju na davnu 1971. „Već tada je bilo jasno da bez borbe neće biti samostalne Hrvatske. Punih 25 godina čekali smo ovu knjigu, no branitelji zaslužuju puno više od jedne knjige. Uz mnoge koji su si u međuvremenu oduzeli život, u društvu imamo branitelje koji pate. Ta duševna patnja najteži je oblik patnje jer je nevidljiva oku i proizlazi iz zaborava naroda naspram branitelja,“ naglasio je Abramović.

Predstavljanje je upotpunila čitanjem tekstova iz knjige dramska umjetnica Anja Šovagović Despot.

Profesor Jurčević, koji je autor brojnih knjiga zahvalio je na podršci svima koji su ga podržali u ovom projektu. Uručio je u završnici predstavljanja s posebnom posvetom knjige nazočnim braniteljima i Barici Spudić.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije