3.6 C
Zagreb
1.6 C
Zürich
7.9 C
New York
17.6 C
Buenos Aires
22.9 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Klapa Chorus Croaticus obilježila 30. godina uspješnog djelovanja

Muška klapa Chorus Croaticus iz Berna obilježila je u subotu, 28. siječnja 2017. trideset godina djelovanja i 25. večeri prijateljstva u prekrasnoj dvorani općine Urtenen-Schönbühl. 

Ova proslava zainteresirala je ne samo brojne Hrvate, već i domaćine Švicarce koji su doputovali iz različitih djelova Švicarske. Rezervacije gostiju nadmašile su očekivanja organizatora i tražilo se koje mjesto više.

Organizatori ove večeri potrudili su se na ovu obljetnicu pozvati razne prijateljske glazbenike i izvođače kako iz Hrvatske, tako iz Švicarske.

Mediteranske delicije dočekale su goste već na ulazu, gdje su se gosti prije programa okupljali. Već prvi nastup “Chorus Croaticus-a” uz pratnju tamburaškog sastava “Berner Mandolinen Orchester” s uvodnom pjesmom “Croatio iz duše te ljubim” ponukao je posjetitelje da se pjesmi pridruže. Nakon nastupa, članice tamburaškog sastava zasluženo su primile, kao mali znak pažnje, Trogirsku slasticu – rafiole.

Frano Vugdelija, koji je ujedno bio i voditelj programa poklonio je svima istaknutim gostima i izvođačima majicu ove jubilarne obljetnice Chorus Croaticus-a.

Pozdravni govor uputio je nazočnima veleposlanik RH u Švicarskoj Konfederaciji, Aleksandar Heina te im od srca čestitao na obljetnici.

Među uzvanicima našao se misionar HKM Bern, fra Gojko Zovko koji se osvrnuo na početke “Chorus Croaticus-a” na čelu s Franom Vugdelijom u misiji. Zaželio im je pomlatka u daljnem glazbenom djelovanju i širenju hrvatske kulture i baštine. Uz to navijestio je zajedničko druženje krajem srpnja ove godine u Vukovaru.

Upravo su i stradanja u Hrvatskoj početkom 90-tih spojila Chorus Croaticus sa švicarskim književnikom Peter Weibel i Ueli Gerber. Zajedno s članovima “Chorus Croaticus-a” oni su tih godina humanitarno djelovali obskrbljivajući bolnice s područja Slavonije lijekovima. Frano je također istaknuo jedno prisno prijateljstvo s Gertrud Cornut, gospođom koja je tada potakla pisanje članaka o Hrvatskoj u švicarskom Listu “Bund” koji je tada vodio njen suprug.

Za vrijeme pauze gosti su mogli kušati veliku ponudu bogatog švedskog stola s raznim hrvatskim kulinarskim specijalitetima kojima je malo tko mogao odoljeti.

U drugom dijelu uslijedio je koncert trija s pozaunama na čelu s Branimirom Slokarom, također dugogodišnjeg prijatelja Chorusa. Raspjevani fratar s gitarom, fra Šimun Šito Ćorić, misionar HKM Solothurn-a, koji Chorus Crosticus prati od samog početka, prisjetio se početka Chorusa te naveo njihove značajne nastupe na hrvatskoj glazbenoj sceni.
Velimir Kobaut, učitelj gitare iz Luzern-a, odveo je goste sa svojim ugodnim melodijama na Jadransko more.

Kao poznato, šećer dolazi uvijek na kraju, tako je i klapa Tragurium iz Trogira nastupila nakon slatkih Hrvatskih delicija. Početak je izveo maestro Jakov Konšćina uz pratnju na klaviru Ive Crmarića. Pjevale su se poznate pjesme uz koje su gosti vrlo rado zapjevali i zaplesali.

Ova večer bila je jedan vrhunski događaj. Odličan štimung koji je vladao cijelu večer bio je najbolji dokaz jednog dugotrajnog hrvatsko – švicarskog prijateljstva i međusobne kulturne suradnje.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije