-0.2 C
Zagreb
4.5 C
Zürich
8.4 C
New York
22.8 C
Buenos Aires
21.9 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

Izložbom radova učenika obilježena 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Švicarske Konfederacije i Republike Hrvatske

Povodom obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Švicarske Konfederacije i Republike Hrvatske, 30. siječnja 2017. otvorena je u GK RH Zürich izložba radova učenika Hrvatske nastave.

Otvorenju su prisustvovali koordinatorica Hrvatske nastave Nataša Balić, predstavnici Udruge roditelja, te predstavnici hrvatskih portala u Švicarskoj Konfederaciji.

Izložbu je otvorio generalni konzul mr.sc. Slobodan Mikac te najavio projekte na području znanstveno obrazovne suradnje Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije. Tako će sljedeći Dan državnosti biti obilježen znanstvenim simpozijem na temu Vladislava Ružičke u Zürichu i u Vukovaru te će se u suradnji sa Sveučilištem u Zürichu, Rotary klubom Vukovar i Osijek omogućiti stipendije za studiranje vukovarskih studenata na Sveučilištu u Zürichu.

Nataša Balić, koordinatorica Hrvatske nastave u Švicarskoj Konfederaciji izrazila je zadovoljstvo suradnjom s konzulatom. Ovo je deseta po redu izložba radova djece koja pohađaju Hrvatsku nastavu. Djelatnost Hrvatske nastave nije samo usmjerena na razvijanje komunikacije na hrvatskome jeziku, i učenje jezika, već i na stjecanje znanja o hrvatskoj kulturnoj, prirodnoj i povijesnoj baštini. Tako je ove godine tema dječjih radova hrvatske autohtone i endemske vrste.

Nakon otvorenja izložbe, nastavljeno je druženje u opuštenom i ugodnom ozračju.

Temelji hrvatskoj nastavi u Švicarskoj Konfederaciji postavljeni su 1990. godine. Osnovali su ju hrvatski roditelji uz potporu katoličkih misija. Prva Hrvatska dopunska škola otvorena je 1990. godine u Ženevi. Od 1993. škola je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Nastava se u školskoj godini 2016/2017održava na 62 lokacija u 19 kantona na području cijele Švicarske.
Polaženje nastave prilagođeno je učenicima koji vladaju osnovama hrvatskog jezika, za polaznike vrtića, te osnovne i srednje škole.

U sklopu nastave učenici uče i usvajaju pravila hrvatske gramatike i pravopisa, čitanje i pisanje tekstova, važne događaje iz povijesti, ljepote prirode kroz zemljopis, upoznaju bogatu kulturu, umjetnike, književnike, slikare, kipare, izumitelje, glazbu, narodne običaje, filmsku kulturu i.t.d… Učitelji za nastavu koriste brojnu literaturu, udžbenike i vježbenice.

Za polaznike hrvatske nastave tijekom godine organiziraju se brojne aktivnosti: sudjelovanje na priredbama kao što su Majčin dan, dolazak sv. Nikole… Organiziraju se književni i kazališni susreti i razne radionice. Velika podrška u svima aktivnostima su roditelji i Upravni odbor Hrvatske dopunske škole.

Dva puta godišnje, na kraju 1. polugodišta i na kraju školske godine, učenici dobivaju potvrde o pohađanju hrvatske nastave. Te se ocjene upisuju u knjižice iz švicarske škole. Kao dokaz o polaženju hrvatske nastave, na završetku školske godine, učenici dobivaju učeničke knjižice Republike Hrvatske. (HDŠ)

POVEZANI ČLANCI

Najnovije