Poziv na škraping

Dragi Škraperi,
prijave za 12. izdanje najveće međunarodne treking utrke Škraping su službeno o t v o r e n e.
Škraping utrka će se održati u subotu, 04. ožujka 2017. godine u Tkonu na otoku Pašmanu.
Prijave će biti otvorene do petka, 24. veljače 2017. godine do 12h ili ranije u slučaju da se prijavi maksimalan broj natjecatelja.
Svi detalji raspisa utrke i programa manifestacije se mogu pronaći na web stranici www.skraping.hr.
Škraping Vas čeka!

O Škrapingu

Nakon vrlo popularnog trekkinga, u svijet hrvatskih adrenalinskih sportova ušao je škraping – trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama. Ime dolazi od dalmatinske rječi škrapa – oštro kamenje. Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a idejni začetnik je gospodin Josip Tomić, atletski stručnjak, voditelj kluba AK Soline iz Biograda na Moru. Nakon uspješne 2006. otok Pašman je bio domaćin utrke 2007. (Škraping 007), 2008. (Škraping evolution), 2010. (Škraping Pašman Revival), 2011. (Škraping Pašman Roots), 2012. (Škraping Pašman 2012.), 2013. (Škraping 2013.), 2014. (Škraping Tkon – otok Pašman) i 2015. (Škraping za 10!).

Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke. Utrka se dijeli da dvije kategorije Ultra-težu dužine 42 km i Light-lakšu dužine 21 km, te je konačni poredak odvojen za žene i muškarce.

Cilj organiziranja utrke je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a i upoznati javnost s mogućnostima da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima. Prilikom utrke natjecatelji prolaze pored atraktivnih lokaliteta na području Općine Tkon i otoka Pašmana, te je na taj način sportski sadržaj utrke dobiva turističku primjesu u smislu upoznavanja sadržaja otoka.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Ugostiti ćemo mnogobrojne sportaše koji će sudjelovati u utrci kao i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu učestvuje više stotina trkača, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Nakon utrke natjecateljima se priprema večera, te zabavni progrem u kojem se proglašavaju pobjednici i dodjeljuju nagrade.

Više o škrapingu saznajte ovdje.