-0.2 C
Zagreb
4.5 C
Zürich
8.4 C
New York
22.8 C
Buenos Aires
21.9 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

Švicarci prihvatili olakšano primanje državljanstva useljenicima

Iako se činilo da će i ovaj put prijedlog i rezultat biti s uskim ishodom, Švicarci su u nedjelju. 12. veljače 2017. poslali jasan signal te prihvatili prijedlog da se trećoj generaciji useljenika olakša prihvaćanje državljanstva.

Da bi došlo do promjene Ustava, uz glasače je bila potrebna suglasnost većine kantonalnih zastupnika u parlamentu tkz. Ständerata.  Ovo je od 1983. godine bio četvrti pokušaj inicijatora koji su već prije unucima useljenika htjeli omogućiti olakšano primanje državljanstva.

Ministrica pravosuđa, Simonetta Sommaruga izjavila je da će izmjenjen zakon stupiti na snagu kroz godinu dana. «Ovo je veliki dan, ne samo za treću generaciju stranaca, već i za njihove roditelje, djedove i bake koji su u našoj zemlji ostavili dobar trag», naglasila je u svom obraćanju javnosti.

Čak 19 kantona bilo je za, najviše glasova stiglo je iz kantona Neuenburg (75 posto).

Kantoni koji su prihvatili ovaj prijedlog bili su: Genf, Waadt, Freiburg, Wallis, Bern, Neuenburg, Jura, Solothurn, beide Basel, Aargau, Luzern, Zug, Tessin, Nidwalden, Graubünden, Zürich, Appenzell Ausserrhoden i Schaffhausen, dok su protiv glasali kantoni Uri, Obwalden, Schwyz, Glarus, St. Gallen, Appenzell Innerrhoden i Thurgau.

Što će se promijeniti?

Zakon će vrijediti samo za useljenike treće generacije do 25 godina. Olakšanje će u prvom redu skratiti proceduru. Uz to, potrebno je da su dobro integrirani i posjeduju stalnu dozvolu boravka (C). Prije nego podnesu zahtjev moraju ispunjavati još neke kriterije. Službenim dokumentom moraju biti u stanju dokazati da je bar jedan član prve generacije useljenika (djed ili baka) u Švicarskoj posjedovao dozvolu boravka. Jedan od roditelja mora imati (ili je imao)  stalnu dozvolu boravka u trajanju od minimalno deset godina, te je uz to morao najmanje pet godina u Švicarskoj pohađati školu.

Zahtjev će ići direktno savezu koji će prekontrolirati dali su svi uvjeti ispunjeni. Informacije će savezu dostaviti kanton koji će imati obvezu, informacije potražiti u općini gdje osoba ima prijavljeno prebivalište. Trajanje cijelog postupka je zakonski već regulirano. Velika promjena biti će i troškovi koji će kod odraslih iznositi 500 Franaka, kod maloljetnih osoba 250 Franaka. Tom se mora pribrojiti još maksimalno 400 Franaka koje će za svoj posao uračunati kanton u kojem osoba ima prebivalište.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije