6.2 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
11.1 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Šokačko prelo u Beregu

Bila je to večer puna pjesme i veselih divana u odličnoj atmosferi, u subotu 11. veljače 2017. u Beregu – Bačkom Bregu na sjeverozapadu Vojvodine. Organizator ovog prela, KUD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega pozvao je u goste dugogodišnje prijatelje Kud Seljačka Sloga iz Bogdanovca i HKD Napredak iz Odžaka.

Program je počeo šokačkom pjesmom domaćina koji su nastupili u svojim bogatim nošnjama. Nakon nastupa dječje skupine slijedio je pozdrav voditeljice programa Sare koja je na pozornicu pozvala predsjednika udruge Milorada Mikija Stojnića. Uz srdačan pozdrav i zahvalu prijateljima koji su se odazvali pozivu, predsjednik je poželio svima ugodnu večer te izrazio želju da se i u budućnosti u Beregu ori šokačka pjesma.

Posjetiteljima se još kratko obratio Antonio Ratković, zamjenik gradonačelnice Sombora koji je naglasio da će udruga i dalje imati podršku grada Sombora.

Nastup KUD-a Seljačke Sloge iz Bogdanovaca zagrijao je ionako već veselu atmosferu. Uz poznate bećarske stihove pjevušili su i posjetitelji. S ovom udrugom domaćini već dugi niz godina njeguju prijateljstvo.

Zapjevajmo moje društvo glasno…..s tom pjesmom pozornicu su popunili članovi KUD-a Napredak iz Odžaka. Uz pratnju šargije i violine, svojim poznatim, brzim ritmom i Posavskim kolom oduševili su publiku.

Da bi posjetitelji bolje upoznali kulturno blago Hrvata iz Bogdanovca i Odžaka, članovi udruga  predstavili su svoje nošnje.

Ja sam tvoja Slavonka, svjetlo nad sokacima, put tvojim koracima….s pjesmom su nastavili svoj nastup gosti iz Bogdanovca, i završili kako to pristoji Šokcima -pjesmom: Naša dika i vira u Boga – pozdravlja vas KUD Seljačka Sloga.

Nakon zahvale svim sudionicima programa, pozornica je pripala tamburaškom sastavu Čokanj iz Našica koji su svojim pjesmama i svirkom nastavili program i zabavljali posjetitelje do sitnih sati.

KUD Seljačka sloga iz Bogdanovaca osnovano je 1936. godine i jedno je od starijih društava koje djeluje bez prestanka. Društvo broji oko sedamdeset članova i imaju dječju sekciju, odrasle, tamburaše i pjevačku skupinu. Nastupaju na svim većim smotrama u Hrvatskoj. Nakon što im je u domovinskom ratu cijelo narodno blago uništeno, uložili su mnogo truda da bi došli do narodnih nošnji. Neke nošnje koje sada posjeduju starije su 80 i više godina. Predsjednik KUD-a je Tihomir Tadijanović.

HKD Napredak iz Odžaka obnovljen je 2001. godine i glavni su organizatori svih kulturnih događanja u Odžaku. Predsjednica udruge Marica Hrnkaš istaknula je centralni događaj koji se održava na dan Velike Gospe 15. kolovoza. Imaju 86 člana u dobi od 4 do 65 godina i uz mnogobrojne nastupe u domovini, nastupili su više puta u inozemstvu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije