-0.8 C
Zagreb
4.4 C
Zürich
9.9 C
New York
23.1 C
Buenos Aires
23.1 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

Putopis – Osijek – Udruga Veterana vojne policije

Kažu da dobre ljude sretnemo najmanje dva puta. Te sam se izreke sjetila tijekom posjete Osijeku kad sam susrela veterane Vojne policije Osječko – baranjske županije.

Kad je HHUŠ (Hrvatska humanitarna udruga Švicarske) tijekom poplava 2014. godine slala pošiljke u poplavljena područja, pošiljku koja je otišla u istočnu Slavoniju preuzeli su članovi udruge Veterana vojne policije. Pustili su umorne vozače da se odmore te preuzeli posao i istovar. Kroz tu akciju, sklopila su se nova poznanstva koja imaju posebnu vrijednost jer su sklopljena u nevolji.

Ovaj put, poznata lica nazočila su otkrivanju spomenika bl. Alojzija Stepinca. Kroz razgovor je proizišlo da su sljedećih dana u humanitarnoj akciji na odjelu pedijatrije KBC Osijek pa smo ih posjetili u toj akciji.

Neobično je bilo vidjeti inače uvijek u uniforme obučene veterane u novom izdanju ličilaca. Vidljiv rezultat na zidovima hodnika i soba  dao je naslutiti da u svojim redovima imaju kreativne stručnjake.

U razgovoru, predsjednik Udruge Stipe Modrić nam je rekao da je ovo samo jedna od humanitarnih akcija udruge. „Gdje možemo učiniti dobro dijelo, tu smo. Ima nas u dobi od 45 do 70 godina, mnogi su u snazi i to treba iskoristiti“, pojasnio je Modrić.

Udruga broji preko 150 članova, 50 članova imaju počasno članstvo. Glavni cilj udruge je okupljanje bivših i sadašnjih pripadnika Vojne policije, pružanje svekolike pomoći veteranima, obilježavanje obljetnica, a kako smo u više navrata već imali priliku vidjeti, često su i humanitarno aktivni. Ovom akcijom, kojom je obilježen Svjetski dan bolesnika, veterani su svoj humanitarni trag veterani ostavili na zidovima dječjeg odjela, a vjerojatno i u srcima djelatnika KBC Osijek i malih bolesnika.

Foto: Moja Domovina / Arhiv Udruge Veterana

POVEZANI ČLANCI

Najnovije