Franjevićeva nova dvojezična poezija

U srijedu 22. veljače 2017. likovno – interdisciplinarni stvaratelj i autor Vlado Franjević (rođen u Martincu kraj Čazme, živi u Lihtenštajnu gdje je dugogodišnji djelatnik Zemaljskog muzeja u Vaduzu) se vratio iz Indije gdje je boravio dva tjedna. Centralni razlog njegovog putovanja je bilo sudjelovanje na Internacionalnom umjetničkom mitingu u sklopu kojeg je radio sa studentima Univerziteta u gradu Pilani, savezne države Radjastan.

U večer istog dana po povratku iz Indije, s početkom u 19.00 sati čitala se Franjevićeva nova poezija u Povijesnoj sali centra za nadoškolavanje odraslih (Klubschule Migros) u St. Gallenu a u sklopu njegove izložbe „Allerlei zwei“ koja je trajala od 7.12.2016. – 25.2.2017. Poeziju su čitali supruga mu Rajka Poljak rođena u Mihovljanu kraj Zlatara i Njemac Claudio Raneri, dugogodišnji djelatnik kazališnih i opernih kuća u Švicarskoj). Rajka i Claudio su blistali svojim performansom što je malobrojnu ali izabranu publiku oduševilo. Rajka je čitala kajkavski. Ovaj kvalitetan kulturni događaj podržali su Rajkini i Vladini prijatelji i tamburaška grupa „Hrvatski korjeni“ pod vodstvom Stjepana Filipovića.

Izvođači i autor programa se od srca i iskreno zahvaljuju međunarodnim medijskim instancama koje su promotivno podržale sam program i učesnike istog. Jedno posebno hvala pak cijenjenom gospodinu mr.sc. Slobodanu Mikcu, generalnom konzulu RH u Zürichu koji je sa suprugom nazočio programu. Evo što je gospodin Mikac rekao o ovoj najnovijoj kulturno-povezivajućoj akciji supružnika Poljak – Franjević i prijatelja im: „Ugodno sam iznenađen ne samo umjetničkim , već i ljudskim potencijalom ovo dvoje svestranih umjetnika. Znatiželja i hrabrost otvarati i zaposjedati nove prostore dvije su njihove značajke koje sam odmah primijetio. Upravo te, za umjetnike bilo kojeg usmjerenja, zemljopisnog ili društvenog položaja, vrlo važne osobine, temelje i zaokružuju njihov umjetnički izražaj i rezultiraju u njihovom stvaralaštvu uvijek novom kvalitetom“

 

Za sve one koji se eventualno zanimaju za ove vrste priredbe a nisu mogli nazočiti, mogu to naknadno učiniti i pogledati video cjelovečernjeg programa https://youtu.be/adjo1UT4CNY.

U slučaju ako ste voljni organizirati slične priredbe i u vašem mjestu, Poljak – Franjević će se veseliti ako ih zbog istog kontaktirate.