Samozatajni pajaci udruge Slavonia Zürich oduševili organizacijom pete pokladne večeri u Zürichu

„Poklade su i ludi su dani …“  je još jedna u nizu tradicionalnih pokladnih  večeri koju je  udruga Slavonia Zürich upriličila svojim gostima. Ove godine održala se  25.02.17., u Zürich uz bezuvjetnu  podršku TS “Tamburaši Slavonske Krvi” iz Osijeka.

«Ej poklade milo janje moje, ej da ste barem u godini troje «

Već   na samom početku moglo se pretpostaviti da će ova večer biti iznad očekivanog, što je i potvrđeno. Pristigao je ovaj put veliki broj maskiranih gostiju  u različitim krinolinama i maskama  te su oduševili sveopćim šarenilom već na samom dolasku.

“Stavi masku koju želiš i ogrni bijeli šal, budi danas netko drugi i dođi na maskenbal”

Bilo je ovo poziv koji se ne odbija, pa smo se u veselju i s radošću pridružili sveopćem “šušuru” koji se stvori kod toliko pozitive i razdraganosti na jednom mjestu. Domaćin je za dobrodošlicu svoje uzvanike počastio aperom, kako to i  priliči  gostoljubivim  Slavoncima. Ove godine, domaćini su nadmašili svako dosadašnje maskiranje, te su nas pozdravili kao simpatični “crveni i zeleni pajaci odnosno klaunovi.

“Svi “pajaci” ispod maske pa i ne znaš tko je tko, ali osmjeh ne skrivaju, tko bi im odolio”      

Uz lagane pjesme iz rodnog  nam kraja , TS Tamburaši  Slavonske Krvi  zagrijavali  su atmosferu dok se sala popunjavala raznoraznim  kreacijama i  maštovitim  likovima koji su  izgledom oduševljavali. Večer se nastavila uz ukusnu večeru i piće, uz  muziku i  ples, uz ciku i vrisku, baš  onako kako to maškare znaju.

Predsjednik udruge, Ivan Vukić  kratko  je i srdačno pozdravio sve prisutne te obznanio vrijednu tombolu, između ostalog  i  “7 dana Mediterana” koje je sretne ruke izvukla Ruža.

“Da si sada mala Mare voljela bi more, a sad si odrasla Mare pa voliš maškare”

Zatim je  došlo  na red “vaganje”  i pogađanje težine slavonskog kulena, čije učešće  za sudjelovanje  idu u humanitarne  svrhe  potrebitima u Hrvatskoj. Ove večeri najbolje je vagao pa tako i utješnu i glavnu nagradu odnio Ignacije Siroglavić

“Ovaj kulen, oko kilu teži, svaka snaša nek od mene bježi, ljubim redom i baka je fina  i u baki ima vitamina…”

Oformila se i komisija za odabir tri “Naj – maske” ove pokladne večeri,  pa su tako treće mjesto zaslužno odnjele “Mimi Mausice”, drugo mjesto “Faraon i Kleopatra”, dok je prvo mjesto osvojila “Sexy medicinska sestra”.

“Sjajne maske još sjajniji ljudi, težak izbor  teško se  tu sudi.

U svaku je opravu utrošeno znanje, cijela sala zasluži priznanje… “

Još jedna Pokladska noć je iza nas, još jedan ispraćaj  domaćina čašicom slavonske rakije, “putne” kako to narod kaže, s obećavajućom porukom; “Vidimo se dogodine “!

“Oj pokladska luda noći, taj fašinski ludi bal, svak na njega voli doći, to je pravi maskenbal. Ako nisi stig’o doći, na pokladske ove noći,  ti ne brini, ne divani, bit će bolji nego je bio  lani.“

Tekst:

Željka Pelc Siroglavić

Foto:

Božica Tonković i Željko Stipić