75 godina u Švicarskoj se proizvodi čokolada koja nosi naziv hrvatskog grada

Švicarska je svima poznata kao zemlja fine, ako ne i najfinije čokolade. No mnogi ne znaju da se već 75 godina na policama u Švicarskoj nudi čokolada koja nosi ime hrvatskog grada Dubrovnika – Ragusa.

Tvrtka „Chocolats et Bonbons fins Camille Bloch“ iz Berna osnovana je 1929. Otkrivanje čokolade RAGUSE počelo je u godini 1942., kada je bilo teško doći do sirovina, kakaa i ostalog.

Camille Bloch ispunio je omot čokolade s masom od samljevenih lješnjaka te je smjesi dodao cijele lješnjake. Čokolada i nadjevak punili su se naizmjenično u plitke posude i rezali pravokutno. Tražeći ime za ovu novu čokoladu, osnivač tvrtke Camille Bloch sjetio se svog odmora provedenog u Dubrovniku i odabrao za svoju novu čokoladu staro ime ovog hrvatskog grada – Ragusa.

Ime mu se sviđalo jer je zvučalo skladno i odgovaralo  svim švicarskim govornim područjima. I danas su recept i proizvodnja isti kao na samom početku.

Chocolats Camille Bloch SA je obiteljska tvrtka sa sjedištem u Courtelary, koji se nalazi u kantonu Bern. Danas tvrtku vodi treća generacija, Daniel Bloch. On je nastavio obiteljsku tradiciju te lansirao najprije 2008., RAGUSA NOIR – crnu čokoladu. Šest godina kasnije, 2014. na tržište je izišla RAGUSA BLOND.

Chocolats Camille Bloch SA je jedna od većih proizvođača čokolade u Švicarskoj i zapošljava 180 suradnika. Godišnja proizvodnja iznosi 3.700 tona slatkih specijaliteta, od kojih je 20 % namjenjeno izvozu.

Trenutno se u Courtelary gradi centar za posjetitelje „Chez Camille Bloch“. Otvorenje centra predviđeno je za jesen 2017.