8.5 C
Zagreb
4.7 C
Zürich
7.3 C
New York
14.9 C
Buenos Aires
16.2 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Znate li da se u Švicarskoj proizvodi čokolada koja nosi naziv hrvatskog grada?

Švicarska je svima poznata kao zemlja fine, ako ne i najfinije čokolade. No mnogi ne znaju da se već punih 80. godina na policama u Švicarskoj nudi čokolada koja nosi ime hrvatskog grada Dubrovnika – Ragusa.

Tvrtka “Chocolats et Bonbons fins Camille Bloch” iz Berna osnovana je 1929. Otkrivanje čokolade RAGUSE počelo je u godini 1942., kada je bilo teško doći do sirovina, kakaa i ostalog.

Camille Bloch ispunio je omot čokolade s masom od samljevenih lješnjaka te je smjesi dodao cijele lješnjake. Čokolada i nadjevak punili su se naizmjenično u plitke posude i rezali pravokutno. Tražeći ime za ovu novu čokoladu, osnivač tvrtke Camille Bloch sjetio se svog odmora provedenog u Dubrovniku i odabrao za svoju novu čokoladu staro ime ovog hrvatskog grada – Ragusa.

Ime mu se sviđalo jer je zvučalo skladno i odgovaralo  svim švicarskim govornim područjima. I danas su recept i proizvodnja isti kao na samom početku.

Chocolats Camille Bloch SA obiteljska je tvrtka sa sjedištem u Courtelary, koji se nalazi u kantonu Bern. Danas tvrtku vodi treća generacija, Daniel Bloch. On je nastavio obiteljsku tradiciju te lansirao najprije 2008., RAGUSA NOIR – crnu čokoladu. Šest godina kasnije, 2014. na tržište je izišla RAGUSA BLOND.

Chocolats Camille Bloch SA je jedna od većih proizvođača čokolade u Švicarskoj i zapošljava 180 suradnika. Godišnja proizvodnja iznosi 3.700 tona slatkih specijaliteta, od kojih je 20 % namjenjeno izvozu.

Foto: ragusa

POVEZANI ČLANCI

Najnovije