7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Dodjeljene stipendije za učenje hrvatskog jezika mladim Hrvatima iz iseljeništva

Izvor objave: www.hrvatiizvanrh.hr

U četvrtak, 2. ožujka 2017., potomci hrvatskih iseljenika iz Australije, SAD-a, Čilea, Argentine, Brazila, Bolivije, Perua, Paragvaja, Kolumbije, Venezuele, Sudana i Rumunjske potpisali su Ugovore o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je zadovoljstvo njihovim dolaskom u Republiku Hrvatsku kako bi učili hrvatski jezik i upoznali domovinu svojih predaka „Uistinu cijenimo i podupiremo Vašu želju za učenjem hrvatskog jezika. Siguran sam da ćete na taj način prepoznati, obnoviti i učvrstiti veze s domovinom vaših predaka. No isto tako želim naglasiti da bi nas, iznad svega, obradovao vaš ostanak i trajni boravak u Lijepoj Našoj. U tom smislu smo vam omogućili i pohađanje trećeg i četvrtog semestra učenja hrvatskog jezika kako bi ga usavršili u govoru i pismu i kako upravo jezik ne bi bio prepreka vašoj odluci o ostanku. Također, ovim programom želimo promicati i učvrstiti svekoliku povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve s ciljem ostvarenja potrebnog jedinstva i zajedništva“ – rekao je državni tajnik Milas i dodao „Vjerujemo da ćete svi vi – polaznici ovog programa znati čuvati hrvatski jezik i njegovati stečeno znanje, uspomene i prijateljstva. Siguran sam da će vam ovo iskustvo biti trajno nadahnuće i čvrsta poveznica s našom zajedničkom domovinom“.

U ime dobitnika stipendije, koji će Program učenja hrvatskog jezika pohađati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, obratio se Antonio Teofilo Veic Pardo Mendez iz Argentine koji se zahvalio Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na prilici za učenje hrvatskog jezika „ Nadam se da ćemo učenjem i trudom opravdati povjerenje i da ćemo vam biti na ponos“ – rekao je.

U 2016./17. dodijeljeno je 178 naknade/stipendije (83 zimskih i 95 ljetnih) za 126 kandidata. Od toga broja dodijeljeno je 10 naknada/stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika (5 zimskih i 5 ljetnih).

Cilj Program učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj je poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku, te očuvanje hrvatskog jezika izvan granica Republike Hrvatske. Program omogućuje zainteresiranim pripadnicima hrvatskog naroda iz cijeloga svijeta učenje i upoznavanje hrvatskog jezika, pisma i kulture u domovini svojih predaka odnosno na Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije