3.9 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
9.1 C
New York
18.6 C
Buenos Aires
22.4 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Križni put darovan Garevačkoj crkvi

Mato Bulj je rodom iz Jošave-Potočana  u općini Odžak i već je preko dvije decenije zaposlit u Švicarskoj. Svoje slobodno vrijeme u proljetnom, ljetnom i jesenjem razdoblju rado provodi u prirodi obilazeći Švicarske proplanke i visoke sniježne Alpe. Do sada je posjetio dosta lijepih mjesta i prošetao brojnim izazovnim puteljcima snimajući i fotografirajući dobro uhranjene švicarske krave s velikim zvonima oko vrata te alpsko cvijeće koje se prostire kroz dubine zelenih livada do snijegom prekrivenih Alpskih vrhova.

Međutim u zimi koja se nekada zna i dosta odužiti vrijedne posavske ruke prija desetak godine počele su se baviti jednim rijetkim zanatom. U razgovoru s jednim prijateljem Švicarcem pokazao je zanimanje za pirogravurom a ovaj mu je za uzvrat dao potrebne savijete i neke potrebne alate te mu pokazao kako se s tim radi da bi danas nakon desetak godina Mato crtao pa čak i one najteže slike od kojih mnogi iskusni slikari ponekada odustanu.

Sa spoznajom da svaki “rad” zahtijeva velika odricanja pa tako je i s hobijem i umjetnošću. Nekada je potrebno uložiti puno, puno vremena, strpljenja, znanja i nadarenosti da se dođe do željenog cilja za kojeg je najčešće osobno zadovoljstvo jedina nagrada…

Jedan puta mi je na morskoj Rivi jedan slikar kazao kako je u životu svašta naslikao, ali mu nikada nije pošlo za rukom da naslika nekog sveca, a bio je ateist.

Naš Mato je vjerenik, čovjek koji je čitao Katekizam i Bibliju i zna kako izgleda Isus Krist na svojoj životnoj kalvariji. I tako mu je došla ideja da izradi Križni put i uspio je. Vrhunski je izradio postaje Križnog puta koje će završiti u garevačkoj župnoj crkvi.

Naime na Facebooku u grupi Podvučijak-Posavina, Miro Kljajić jedan od administratora je objavio kako je njegov susjed Mato Bulj izradio Križni put i rado bi ga darovao nekoj posavskoj župnoj crkvi. Nisam oklijevao, već sam odmah javio Miri da Garevljani imaju interesa postaviti te slike u svoju ljepoticu. Iako je bilo još zainteresiranih posavljana Mato se ipak odlučio darovati slike u župu Garevac jer smo se prvi javili.

I tako će podvučijačke umjetnine vrijednih ruku već koncem ovoga mjeseca Mato proslijediti iz Švicarske u Garevac, gdje će naći mjesto u župnoj crkvi kod kojih će se domaći i strani vjernici te mnogi znatiželjnici koji kroz godinu navrate u ovu specifično izgrađenu crkvu zastati, pomoliti se i pogledati ovo prekrasno remek djelo Mate Bulja iz Jošave.

Zahvaljujući GIP-u, Miri i Mati što su našli razumijevanja  i donijeli odluku da ovaj vrijedni dar dođe u Garevac to posavsko pitomo mjesto, nadomak Modriče, koje više ne zrači neprirodnom tišinom i opustjelim ulicama. Ovo više nije mjesto u kojem su zaustavljeni satovi razvitka onog trenutka kada je rat zakoračio na naše prostore.

Sada je Garevac stvorio svoju novu sliku u kojoj se vide zasijane plodne njive, lijepo uređeno garevačko groblje, obnovljena:  Spomen kapela Burića štale, garevačke crkve, Doma i Otvorene kuće te ulična rasvjeta u svakom zaseoku.

Garevac je postao mjesto susreta i sve je više onih koji mu dolaze i vole svoj zavičaj, a ne da ga nose u svojim srcima kao trajnu uspomenu.

Napomenut ćemo da je pirografija ili pirogravura riječ iz grčkog jezika u značenju „vatra“ i „pisanje“ i da je to umjetnička tehnika ukrašavanja drva pomoću užarenih predmeta gdje se upotrebljava najviše svijetlo i meko drvo kao javor ili lipa.

Pirografija je obljubljena kod naroda i smatra se da je to narodna umjetnost koju svatko izvodi prema svojim različitim predstavama, kreativnim sklonostima u cilju stvaranja malih ili velikih umjetničkih djela.

Izvor objave: www.garevac.info

POVEZANI ČLANCI

Najnovije