Ljiljanka Primorac – čuvarica hrvatskog narodnog blaga u Švicarskoj oprostila se od aktivnog djelovanja

Ime koje je u Švicarskoj, kada je u pitanju očuvanje hrvatskog kulturnog narodnog blaga ostavilo dubok trag je zasigurno Ljiljanka Primorac – Lili.

Kada se 1971. godine u Zürich-u osnovalo prvo hrvatsko folklorno društvo Movis, Ljiljanka je nazočila osnivanju i cijelo vrijeme bila aktivna članica. Dugi niz godina putovala je na probe iz Luzerna u Zürich. Uz to je osnovala i vodila 1986. u Luzernu dječji folklor koji je aktivno djelovao tri godine.

Kada je 1993. Movis prestao djelovati, Ljiljanka i suprug Jure ulažu u tim godinama svoje vrijeme u humanitarni rad i promidžbu Hrvatske u Švicarskoj.

U tome Ljiljanki koristi njezino poznavanje hrvatske kulture i običaja. 1995. godine rađa se, zahvaljujući Ljiljanki u Luzernu Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Kolovrat. Slijedi osnivanje tamburaške sekcije, te mnogobrojni nastupi pred hrvatskom i švicarskom publikom. Uz nastupe, Kolovrat redovito organizira humanitarne akcije i 2015. obilježava 20 godina uspješnog djelovanja.

Na godišnjoj skupštini udruge, u petak 24. ožujka 2017. Ljiljanka se oprostila od Kolovrata. Iako je svoj odlazak najavila prije dvije godine, svi su se članovi nadali da taj trenutak ipak još nije tu.

Ovako njezin odlazak opisuje sadašnja voditeljica Ružica Čačić:

Kada je prije 22 godine osnovala Kolovrat, uz puno truda, vremena i motivacije učila nas je prvim koracima plesa i hrvatske pjesme. Naše društvo postalo je kao jedna velika obitelj i teško nam pada Ljiljankin odlazak. Od moje dvanaeste godine redoviti sam član na probama i nastupima. Ljubav s kojom nas je Ljiljanka učila ostaje u našem društvu jer ju je čvrsto u nas utkala. Zajedno s podmladkom i pod vodstvom Ljerke Aničić, Rusa Stojčića i mene i dalje ćemo marljivo raditi i čuvati naše hrvatsko kulturno blago.

Ljiljanka je zahvalila članovima na uručenom poklonu i oprostila od društva ovim riječima: „Drage plesačice velike i male, dragi plesači, tamburaši i članovi Kolovrata. Jedna stara poslovica kaže: „Zahvalnost je pamćenje srca“. Zahvaljujem vam svima na godinama provedenim u vašem društvu i na povjerenju koje sam uvijek nastojala opravdati. Samo ja znam koliko mi je druženje s vama dalo. Hvala vam na lijepom daru, na svakoj dobroj riječi, na svakom osmijehu i puno uspjeha u budućem radu.“
Teško je zamisliti da će Ljiljanka nakon svih ovih godina u kojima se intenzivno angažirala moći bez plesa i bez zvuka tamburica.

Iza nje ostaje dubok trag koji je svojim radom ostavila u hrvatskom društvu. Pamtit ćemo ju kao čuvaricu hrvatskog narodnog blaga i hrvatske kulture u Švicarskoj. Taj trag neće se nikada izbrisati jer četrdeset i više godina ne mogu i neće pasti u zaborav.

Tekst:
Ruža Studer

Foto:
Ružica Čaćić & Ruža Studer