9.8 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
7.8 C
New York
15.9 C
Buenos Aires
24.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Gradskoj knjižnici u Dietikonu donirane knjige hrvatskih autora

Suradnici portala Moja Domovina organizirali su početkom ožujka tri književne večeri. Tom prigodom ugostili su hrvatsku spisateljicu i stand up komičarku Marijanu Perinić. Tijekom tih večeri skupljali su se dobrovoljni prilozi kojima su se u domovini kupile knjige hrvatskih pisaca, namjenjene gradskim knjižnicama u Švicarskoj.

Prijedlog za ovu humanitarnu akciju donijela je prošle godine timu portala suradnica Željka Pelc Siroglavić, koja je tražeći knjige na hrvatskom jeziku posjetila jednu gradsku knjižnicu te uočila da nedostaju knjige hrvatskih pisaca.

Posjetima gradskim knjižnicama u nekim drugim mjestima ispostavilo se da je to standardna slika, te da se na policama ponekad i nalaze knjige na hrvatskom jeziku no da su rijetke od hrvatskih pisaca. Uz to, neke su knjižnice zbog slabe potražnje hrvatske knjige uklonile i više ih nemaju u ponudi. Sve to ponukalo nas je da putem portala pokušamo zaustaviti da se i u drugim mjestima uklone hrvatske knjige, te da se u ponudi pronađu knjige hrvatskih pisaca.

Prvo mjesto kojem su iz ove akcije donirane knjige bilo je Dietikon pokraj Züricha. U ovoj se gradskoj – regionalnoj knjižnici mogu pronaći knjige na hrvatskom koje se, kako nam je potvrdila gospođa Matt, redovito posuđuju. Uz dosadašnju ponudu, na policama će se ubuduće pronaći knjige Marije Jurić Zagorke, Marijane Perinić, Milane Vuković Runić i Marka Mikulandre.

Ova knjižnica nudi na tri kata knjige za svaku dob i za svakog ljubitelja literature.

U prizemlju se nalaze knjige na stranim jezicima i knjige/slikovnice za djecu na stranim jezicima, među kojima na žalost nismo pronašli slikovnice na hrvatskom.  Uz knjige, tu se mogu pronaći društvene igre, zvučne knjige, tjedni časopisi i dnevne novine uz koje se u knjižnici nude miran kutak za čitanje i kava.

Prvi kat je za ljubitelje knjiga pravi raj – bogata ponuda iziskuje vremena pregledati ju i potražiti knjige svojih omiljenih pisaca, dok se na drugom katu nude povijesna literatura i autobiografije.

Knjižnica u Dietikonu nudi uz veliki izbor knjiga za djecu, mlade i odrasle, muzičke CD, DVD… Svakako se preporučuje navratiti u Dietikonu na adresu Bremgartenstrasse 20, pogledati što se nudi, no moguće je knjižnicu pregledati i ONLINE, te tim putem rezervirati ili produžiti posuđene knjige.

Foto: Božica Tonković

POVEZANI ČLANCI

Najnovije