8.5 C
Zagreb
4.7 C
Zürich
7.3 C
New York
14.9 C
Buenos Aires
16.2 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Jubilarni susret katoličke mladeži u Vukovaru

Pod geslom „Krist, nada naša“ – okupilo se 29. i 30. travnja 2017. 30’000 mladih Hrvata u Vukovaru

Riječima je teško opisati ono što se u nedjelju, 30. travnja 2017. osjećalo u Vukovaru. Razdragana lica koja su došla na deseti Susret hrvatske katoličke mladeži, zajedničkom molitvom, veselim druženjem i pjesmom ispunila su Grad heroja.

„Ovo je najljepša povorka koja je ikad prošla kroz Vukovar“, komentirali su mnogi Vukovarci gledajući mlade Hrvatice i Hrvate koji su u Vukovar stigli sa svih strana domovine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz različitih Misija iz inozemstva.

Prvi dan mladi su proveli u župama u kojima su bili smješteni,  gdje su im domaćini organizirali program.

U nedjelju jutro odali su počast palim braniteljima molitvom na groblju. Slijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup đakovačko – osječke biskupije Đuro Hranić.

„Vi mladi, okupljeni na Susretu hrvatske katoličke mladeži šaljete poruku našoj domovini, hrvatskom narodu i cijelom svijetu. Duboko osjećamo i vidimo kako ste upravo vi, mladi u našoj domovini najviše pogođeni krizama današnjeg vremena. Zbog toga se ne mali broj odlučuje budućnost potražiti u inozemstvu. Svi se želimo zamisliti i učiniti prave korake da naša hrvatska domovine postane mnogostruko životnija, i po vašoj kreativnosti, stvaralaštvu i poduzetništvu. Mi, pastiri Crkve želimo vam posvjedočiti svoju blizinu i solidarnost. Obnovite u srcima istinsku nadu, punu života i snage! Gledajte u raspetoga i uskrsloga Krista, drugujte i suobličujte se njemu te u najdubljem zajedništvu s njim gradite svoj život, naš svijet i ljudsko društvo. Neka vam ovaj susret bude ispunjen iskustvom Božje blizine, kršćanskog zajedništva i prijateljstva! Osnažite svoju nadu i ponesite je u svoje obitelji, župe, škole, na fakultete i radna mjesta. Uvijek vas pratio Božji blagoslov i majčinska ljubav Djevice Marije, Majke Crkve!“,  poručio je mladima nadbiskup Hrnić.

Svečano slavlje pratio je Nadbiskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Želimira Sušića. Glazbeno su ih pratili gudački orkestar glazbene škole Franjo Kuhač iz Osijeka. Sudionici susreta bili su dio u euharistijskom slavlju čitanjem i prinošenjem darova.

Na kraju euharistijskog slavlja burnim pljeskom pozdravljena je najava sljedećeg susreta koji će se održati 2020. u  Zagrebu.

Program je nastavljen u Vukovaru na različitim lokacijama. Kroz ulice Vukovara odzvanjala je u poslijepodnevnim satima pjesma, nastupi raznih izvođača ponudili su bogat program, dok su predstave „Učitelju, gdje stanuješ?“ i „Kako smo branili Vukovar“ privukle uz sudionike Susreta i mnoge Vukovarce.

Uz zabavni program, mladi su imali mogućnost autobusom obići znamenitosti Vukovara i okolice: Borovo naselje, Memorijalni centar Domovinskog rata i Ovčaru.  U vukovarskim crkvama Sv. Filipa i Jakova, Gospe Fatimske i Kraljice mučenika mladi su molili. Mnogi od njih posjetili su ovom prigodom Vukovarsku bolnicu, Gradski muzej, Muzej vučedolske kulture, mjesto sjećanja ili su panoramskim brodom Bajadera koji je okružen panoramskim staklima uživali u vožnji Dunavom.

Završni koncert kod dvorca Eltz počeo je u 18.00 sati i okupio još jedanput tisuće mladih na jednom mjestu. Nastupili su Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Božja Pobjeda i Opća Opasnost. Nakon završetka koncerta, druženje mladih se nastavilo.

Iako je svaki Susret mladih proteklih godina bio za mnoge lijep doživljaj, ovaj Susret u Vukovaru bio je, kažu mnogi od njih, poseban. A mora i biti, kad nam je Vukovar svima poseban simbol – simbol Domovinskog rata i simbol slobode.

Foto:
Dino Keškić / Ruža Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije