6.9 C
Zagreb
3.3 C
Zürich
15.3 C
New York
20.7 C
Buenos Aires
23.1 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Švicarka Margrit organizarala Klapske večeri u Švicarskoj

Margrit Franić, Švicarka koja je već dugi niz godina u braku s Hrvatom Markom,iako nikada nije naučila hrvatski jezik, poznata je mnogima po ljubavi prema Hrvatskoj i klapskim pjesmama. O njoj smo pisali u travnju ove godine kada se obratila našem portalu za podršku u organizaciji gostovanja klape „Solaris“ iz Šibenika. http://www.moja-domovina.net/2017/04/01/margrit-franic-njezina-ljubav-prema-hrvatskoj/

U Šibeniku je zavoljela pjesme klape „Solaris“, te je svoju dugogodišnju ljubav htjela podijeliiti s ljubiteljima klapa u Švicarskoj.

Klapa „Solaris“ dobila je ime po poznatom Šibenskom turističkom naselju Solaris, gdje je jedan član klape bio zaposlen. Klapa se sastoji od četiri člana; Brune, Alena, Gorana i Damira koji već preko 30 godina nastupaju.

Plan ugošćavanja klape Solaris poslije njihovog zadnjeg nastupa u Švicarskoj 2014. godine zaintigrirao je mnoge ljubitelje klapa. Uz podršku Hrvata u Švicarskoj se ove godine uspjelo organizirati šest takvih gostovanja: 10. svibnja u Fribourgu-u, 11. svibnja u Sierre-u, 12. svibnja u Niederwangen-u, 13. svibnja u Ženevi, 14.svibnja u Thalwill-u i završnu večer 15.svibnja održala se opet u Ženevi. Jednu od tih večeri posjetila je redakcija našeg portala.

Restoran „Dalmatino“ u Bern/Niederwangen ponudio je u petak, 12. svibnja 2017. od 19.30 sati posebnu atmosferu uz prigodnu dalmatinsku „spizu“ . Gosti su imali priliku uživati u ugodnom ugođaju u poznatim klapskim zvucima uz „kapljicu“ dobrog dalmatinskog vina. Uz vjerne prijatelje Margrit Franić, večeri su nazočili misionar iz Berna fra Gojko Zovko i supruga veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj, Zvjezdana Heina. Iz razgovora s Margrit Franić doznali smo da su u Ženevi i Sierre klapske večeri najviše posjetili Švicarci.

Film o ljubavi između Francuskinje i Hrvata „Pêcheur de rêves“, koji je nastao na inicijativu Margrit Franić nije se mogao u potpunosti pratiti zbog tehničkih poteškoća. Međutim, film na DVD-u koji je sniman na otoku Murteru s glazbenim potpisom klape „Solaris“ mogao se kupiti, kao i najnoviji CD klape „Solaris“.

Margrit Franić se nada prikazivanju filma na HRT-u s kojim je stupila u kontakt. Do sada nije dobila povratni odgovor HRT-a, ali ustrajnu i veselu kakvu smo ju upoznali, vjerujemo da se i u tom novom pothvatu neće dati obeshrabriti.

Klapska večera završila je kasno navečer uz „ćakulanje“ sa zadovoljnom Margrit Franić za koju ćemo zasigurno još i u budućnosti čuti.

Tekst/foto:
Marina Bublić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije