6.6 C
Zagreb
3.9 C
Zürich
9.2 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
21 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Informacije – Zdravstveno osiguranje u RH za povratnike iz Švicarske

Zbog mnogobrojnih upita putem maila ili poruka, objaviti ćemo u nekoliko priloga informacije za iseljenike, povratnike, useljenike ili one koji namjeravaju iseliti iz RH. U prilozima će se pronaći odgovori na različita pitanja koja ste nam uputili.

Najvažnije što morate znati o zdravstvenom osiguranju

Nakon što je ratificiran sporazum o slobodi kretanja koji obuhvaća socijalna osiguranja i koji je na snagu stupio 01.01.2017., za građane Republike Hrvatske vrijede po mnogo čemu ista pravila kao i za ostale članice EU. Kad je u pitanju zdravstveno osiguranje, razlika je u tom da su neke članice sa Švicarskom potpisale dodatan sporazum u kojem njihovi građani pri odlasku iz Švicarske imaju pravo odabrati dali žele zdravstveno osiguranje imati u Švicarskoj ili u zemlji u koju odlaze.  O tom smo već pisali na portalu: OTVORI

Hrvatska dodatan sporazum nije potpisala i zbog toga neki koji napuštaju Švicarsku, podliježu zakonskoj obvezi zdravstvenog osiguranja u Švicarskoj. To vrijedi i za one koji su Švicarsku napustili prije 01.01.2017. ako se ubrajaju u ove dvije kategorije:

  1. Osobe koje su se u Hrvatskoj nastanile i mirovinu primaju samo iz Švicarske. Oni koji su do 01.01.2017. bili osigurani u Hrvatskoj, dužni su u RH zdravstveno osiguranje otkazati i zaključiti ga u Švicarskoj. (To su trebali učiniti 01.01.2017).
  1. Osobe koje su se u Hrvatskoj nastanile a primaju više mirovina iz članica EU/EFTA, ali ne primaju mirovinu iz RH. Te osobe podliježu zdravstvenom osiguranju u onoj državi u kojoj su duže vremena uplaćivali u mirovinsku blagajnu.

U slučaju da primate mirovinu iz Švicarske i Hrvatske, podliježete zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj i ne morate niti možete zaključiti osiguranje u Švicarskoj.

Kako morate postupiti ako podliježete zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj?

Osobe koje podliježu zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj, moraju potražiti osiguravatelja u Švicarskoj. Pregled osiguravatelja u Švicarskoj možete pronaći ovdje: klikni (Otvorite dokument, ponuda za Hrvatsku nalazi se na str. 35).

Iz te liste odaberite osiguravatelja i direktno im se javite. Nakon što ste zaključili osiguranje, od osiguravatelja ćete dobiti obrazac E121/S1. Taj obrazac morate dostaviti HZZO-u. Troškove vašeg lječenja preuzima u prvom redu HZZO, koji nakon toga obračunavaju sa švicarskim osiguravateljem.

Što je još važno znati?

Preporučuje se također da obratite pažnju, te da se kod osiguravatelja osigurate protiv nesreće (Unfallversicherung).

Vaša pitanja možete nam i dalje slati putem maila: info@moja-domovina.net

Navedene informacije smo dobili na upit kod švicarske organizacije KVG Solothurn gdje se svi, ako imate pitanja vezana uz zdravstveno osiguranje možete javiti. www.kvg.org

Za one koji već borave u Hrvatskoj: Vaša pitanja koja su vezana za prava osoba koje su zdravstveno osigurane u Švicarskoj možete uputiti Službi za međunarodnu suradnju, tel. 01/ 6444-092. Za ostale upite obratite se Službi za odnose kod HZZO-a, Goranka Pokrovac, tel. 01/ 4806-464 , mail: glasnogovornik@hzzo.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije