6.2 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
11.1 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Globalna katolička društvena mreža “HOLY”

HOLY- prva hrvatska društvena mreža mladih katolika iz Zagreba koja želi okupiti katolike širom svijeta i učvrstiti ih u vjeri. Živimo u vremenu kad religija ponovno postaje važan dio individualnog i nacionalnog identiteta. Aplikacija “HOLY” je spoj instagrama, facebooka i snapchata i na njoj se mogu postavljati fotografije, komentirati statusi, dijeliti male značajne stvari koje ti se događaju kroz dan, čitati vijesti i puno više. Aplikacija je proizvod mladih katolika, prijatelja i intelektualaca koji su s aplikacijom HOLY zapravo riješili vlastite probleme za koje se naknadno ispostavilo da su isti u cijelom svijetu.

Trenutačno do kraja razvijaju zadnje dvije opcije aplikacije koje će omogućiti međusobnu komunikaciju i praćenje religioznih evenata. Također, aplikacija HOLY će mapirati sve crkve, samostane i duhovna mjesta kako bi katolici, gdje god da pošli uz sebe imali alat koji će im omogućiti da žive vjeru, da se motiviraju svaki dan i da prate što se događa u zajednici.

Svi smo svjesni tehnološkog napretka koji se događa svuda oko nas. Sada je pravo vrijeme za okupiti  katolike u jednu globalnu zajednicu kako bi se učvrstili temelji katoličke vjere i kako bi  se katolici međusobno povezali na jedan tehnološki inovativan i zanimljiv način.

Ideja je razvijena u Startup Factoryju na zagrebačkom Žitnjaku, a članovi tima su: Ivan Orehovec, Marin Grbić, Franka Anić, Marina Kopić i Zoran Mičuda. Svi članovi tima su vjernici i kažu kako su uvijek razmišljali o nekom novom načinu povezivanja u zajednici.

“Prvotno smo mislili napraviti aplikaciju koja će turistima ponuditi na jednome mjestu sve crkvene lokacije. Ipak, kroz mentorstvo smo shvatili da možemo puno više ponuditi kroz stvaranje društvene mreže”.

Ideja je došla od Zorana i Ivana. Zoran studira agronomiju, a Ivan je na FER-u i kroz razgovor su došli na ideju o stvaranju društvene mreže. “Isprva me bilo sram to predložiti, ali kada mi je Ivan rekao da i on razmišlja o tome, odmah smo krenuli raditi na projektu”, kaže Zoran.

Ciljana skupina su im mladi katolici, bez obzira na to sama aplikacija ne diskriminira nikoga i otvorena je prema svima. “Cilj nam je da i sam papa Franjo ima vlastiti profil na HOLY” kaže Ivan. Za sada posebnu podršku imaju od strane svećenika zagrebačke nadbiskupije koje rade s mladima, Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i Hr. katoličkog časopisa “Glas Koncila”.

Posebno im je drago sudjelovanje na susretu mladih u Vukovaru gdje su i prvi puta predstavili svoju aplikaciju koja do sada ima 600 korisnika, potpuno je besplatna i dostupna na google trgovini za sada samo za android operativni sustav.

“Veselimo se svim novim prijateljima na aplikaciji HOLY”

Tekst:  Zoran Mičuda

Foto:  Nikola Studer

POVEZANI ČLANCI

Najnovije