Prva humanitarna Hrvatska Noć u Schaffhausenu

Dijagnoza malignog karcinoma uvijek je težak udarac, a pogotovo kada se radi o malom djetetu, koje nakon te dijagnoze provede dobar dio djetinstva po bolnicama, umjesto igrajući se sa drugom djecom i uživajući u svome djetinstvu. Djeca u Hrvatskoj, kojoj je diagnosticiran rak, nakon liječenja u zagrebačkoj bolnici, moraju proći sedmotjedni tretman protonskog zračenja, koji se izvodi u Paul Scherrer Institutu (www.psi.ch) u Villingenu (AG), u Švicarskoj. Iako HZZO (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje) pokriva troškove zračenja, mnogim obiteljima nemoguće je financirati dugotrajni smještaj u Švicarskoj, dnevne troškove putovanja do instituta, te ostale izdatke koje imaju tijekom boravka u Švicarskoj. Nažalost sve više djece iz Hrvatske mora na liječenje u Paul Scherrer Institut a financiranje takvog liječenja mnogima predstavlja dodatnu prepreku i kamen spoticanja. Iz tog razloga pet hrvatskih udruga u Švicarskoj odlučilo je 9. rujna 2017 organizirati zabavu u Reckensaali u Thayngenu te prikupljati donacije za roditelje bolesne djece, koji nemaju financijskih sredstava kako bi omogućili svom djetetu liječenje u Švicarskoj.

Ideju za humanitarnu akciju potaknula je Hrvatska Humanitarna Udruga u Švicarskoj, čija je skraćenica HHUŠ. Tijekom poplava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u 2014. godini nekoliko hrvatskih udruga u Švicarskoj odlučilo je ujediniti snage i osnovati udrugu, koja će na humanitarnoj bazi pomagati ljudima u potrebi. Više od dvije godine poslije tih kobnih poplava udruga HHUŠ ne miruje, nego i dalje podupire akcije diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz pomoć četri udruge iz Schaffhausena– nogometnog kluba «NK Dinamo Schaffhausen», hrvatskog kulturno-umjetničkog društva «FALA», fitnes udruge «CROFit» te udruge «Matija Gubec» ove će se godine skupljati financijska sredstva za boravak bolesne djece u Švicarskoj.

Navedenih pet udruga poziva sve ljude velikog srca da se pridruže zabavi uz glazbenu pratnju Quattro Benda iz Schaffhausena i Tamburaškog sastava „Crveno lišće“ iz Stuttgarta. Otvaranje vrata biti će u 19.00 sati, a uvod u tu posebnu Hrvatsku Noć biti će od 20.00 sati. Svi prihodi te večeri biti će donirani roditeljima, koji sa svojom djecom oboljelom od raka, dolaze na protonsko zračenje u Švicarsku.