5 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
9.1 C
New York
19.7 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Etno dani u Zadru kroz modnu reviju Etno butika Mara

Ovogodišnji ETNO DANI priređuju se šestu godinu za redom te su započeli u ponedjeljak 29. svibnja 2017. sa završnicom u petak 9. lipnja 2017.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra. Različiti programi odvijati će se u različitim muzejskim prostorima i na nekoliko lokacija stare gradske jezgre.

Raznolikost i bogatstvo seoske tradicijske kulture ovoga kraja javnosti će se prezentirati kroz različita događanja: edukativne radionice, zabavne igre, pričaonice, izložbe i filmske projekcije, radionicu glazbenoplesnog folklora, etno performans, degustaciju tradicijske hrane te na koncu kao vrhunac manifestacije, Etno dani završavaju dvodnevnim nastupom KUD-ova na Smotri folklora.
Smotra folklora izvrsna je prilika da se kroz nošnju, ples i pjesmu upoznamo s raznolikostima dinarske i jadranske tradicijske kulture sjeverne Dalmacije (Zadarske županije).

U sklopu ove manifestacije, 1.lipnja 2017. godine održala se izložba i modna revija Zlatovez –  Etno butika Mara (ETNO MARA) iz Zagreba pod nazivom “ Ljepota nek’ tvoja zbori”.

Autorica ove izložbe je Vesna Milinović, voditeljica butika ETNO MARA iz Zagreba. Inspirirana ljepotom hrvatske narodne nošnje vrlo često svoju pažnju usredočuje na određene teme. Ovaj put je to zlatovez koji je posebno istaknut u slavonskoj svečanoj nošnji. Njegovu trajnu vrijednost istražuje kroz suvremeni izričaj koji je zadarska publika upoznala ne samo kroz izložbu već i kroz modnu reviju na samom otvorenju.
Svečanost modne revije obogatila je djevojačka klapa Bersice iz Zadra.

Na otvorenju je bilo gotovo stotinjak posjetitelja koji su s velikim zanimanjem pratili cijelo događanje.

Promovirajući hrvatsku etno baštinu Etno butik Mara surađuje sa svim etnografskim muzejima u Hrvatskoj. Od njezinih etno izričaja posebno treba istaknuti alkarsku odoru, šestinski kaput, konavoski vez, slavonski zlatovez i šlingu, pašku i lepoglavsku čipku, a važno mjesto zauzima i četverokuka, simbol kulturnog identiteta dinarskog područja sjeverne Dalmacije. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro

Osim etnografskih muzeja, Etno butik Mara surađuje i s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti koristeći glagoljicu i glagoljske misale kao inspiraciju za modni dizajn.

Vesna je u početku sve radila ručno. Takav način rada iziskuje mnogo vremena, znatno poskupljuje proizvod koji tako postaje ekskluzivan i rijetkima dostupan.

Promjenu unosi kćerka Marija. Ona joj pomaže već od srednjoškolskih dana. Završava školu Primijenjene umjetnosti i dizajna – smjer tekstil i odjeća, a kasnije i Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu. Ona počinje kompjuterski izrađivati stare vezove.

Time se čuva originalnost vezenog ornamenta što je jako važno jer njegov zapis ostaje u potpunosti sačuvan. Pojednostavnjuje se izrada, proizvod se prilagođava današnjim zakonima tržišta.

Tako hrvatska etno baština ima mnogo veću mogućnost da kroz suvremeni modni dizajn i dalje bude prepoznata. Kroz niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu Etno butik Mara promovira bogatstvo hrvatske etno baštine koja je za ove autorice stalni izazov i inspiracija.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije