7.5 C
Zagreb
6.4 C
Zürich
4.1 C
New York
24.2 C
Buenos Aires
21.7 C
Melbourne
Nedjelja, 25 veljače 2024
spot_img

Hrvati iz Švicarske hodočastili Crnoj Gospi u Einsiedeln

„Snaga kršćanske molitve i iskustvo Bože šutnje” – Pedest i prvi svehrvatski molitveno-pokornički pohod Marijinu svetištu u Einsiedeln

Prekrasno vrijeme pratilo je 10. i 11. lipnja 2017. tisuće hodočasnika koji su pohrlili Marijinom svetištu u Einsiedeln. Mnogi su to iskoristili i već u jutarnjim subotnjim satima krenuli prema ovom lijepom svetištu u centralnoj Švicarskoj.

Program hodočašća počeo je u 15.30 s mogućnošću za ispovijed i duhovne razgovore u kapelici uz baziliku. Na križnom putu u 17.00 sati okupilo se više tisuća vjernika koji su krenuli od prve postaje molitvom i pjesmom. Pred postajama su molili i čitali predstavnici svih hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj. Ove godine hodočašću je nazočio biskup gospićko-senjski, mons. Zdenko Križić. Zajedno s vjernicima molio je na križnom putu i predvodio euharistijsko slavlje koje je počelo u 19.00 sati. Pozdravnu riječ uputio je brat Lorenzo, zamjenik gvardijana benediktinskog samostana pitanjem: “Zašto smo danas došli Gospi?” Istaknuo je neizmjerno  zadovoljstvo zbog velikog broja nazočnih u bazilici i velikog štovanja Gospe u Hrvata što sve katolike ujedinjuje.

Mons. Zdenko Križić propovijedao je o Gospi koja predstavlja majku crkve kojoj bi  se katolici trebali obraćati kao našoj duhovnoj majci, našoj učiteljici i pomoćnici u tami. Blažena Djevica vjeruje u čuda prije nego ih njezin sin Isus Krist prvi puta u Kani Galilejskoj izvodi. Po tome bi trebali shvaćati čuda kao plod naše vjere u kojoj rastemo kroz osobnu molitvu i služenju Božje riječi. Vjerovati ne znači sve razumjeti. Marija prihvaća navještenje anđela riječima: “Neka mi bude po tvojoj riječi.”  Ona se uzda u Božju volju, a Bog iznenađuje i pruža nešto neočekivano  – ljubav! Fra Branko završio je euharistijsko slavlje prije prigodne pjesme “Zdravo Djevo” i navjestio sutrašnji program.

Nedjeljno predavanje u bazilici koje je nosilo naziv „Snaga kršćanske molitve i iskustvo Božje šutnje” počelo je u 10.00 sati. Toplina kojom je biskup Križić izlagao zaokupila je pažnju posjetitelja koji su predavanje s velikim zanimanjem pratili.

„Molitva stvara čuda, Isus se molitvom opirao iskustvima i On je uzor naše molitve“, rekao je u uvodu izlaganja biskup. „Promijeniti čovjeka je čudo, a čuda se događaju kao posljedica molitve koja nas je često izvukla i iz najtežih situacija. Kakva je vjera ako se Bogu ne obraćamo molitvom? Svjedoci smo da ima ljudi koji vjeruju ali se Bogu obraćaju samo u teškim i ekstremnim situacijama. Kad molimo, nije u pitanju dužina molitve,“ naglasio je biskup, „važno je da molitva izvire iz unutarnje potrebe i da je iskrena. Kroz molitvu tražimo ono što nam treba, naša molitva zavisi i od naših djela, dok snaga molitve ovisi o čistoći srca. Bog ponekad pred nas stavi stvari koje možemo riješiti, no mi ih možemo i mimoići,“ pojasnio je u svom predavanju snagu molitve biskup. „Bog nam uvijek da najpotrebnije, ali mi često mislimo ako nam nije dao ono što smo tražili da nas nije čuo. Božji sat ne poklapa se s našim,“ poručio je između ostalog.

Jedno od pitanja koje je biskupu nakon predavanja bilo upućeno odnosilo se na situaciju kad je obitelj suočena s bolesti jednog člana, i kako postupiti kad se netko pita:”Zašto baš ja?”

„Teško je to pitanje,” odgovorio je biskup. „Patnja je misterij. Bolestan čovjek želi znati zašto baš on pati. Želim reći da i patnja ima svoje značenje i da svatko mora uzeti svoj križ. Kad bi uzeli i iskusili koliko je težak križ drugih, možda bi opet rado uzeli vlastiti križ. Logičan odgovor na to pitanje nemamo, ali kad se patnja trpi s ljubavlju, tada je ona spasenje. Susreti s Bogom često su se događali u najvećoj patnji, tako da i patnja može biti blagoslov,“ bile su biskupove završne riječi ovog dijela programa.

Euharistijsko slavlje u ispunjenoj bazilici počelo je pjesmom i pozdravom koordinatora hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj, fra Branka Radoša koji je posebne pozdrave uputio gostu iz domovine, mons. Zdenku Križiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciju Aleksandru Heini koji je nazočio sa suprugom Zvjezdanom i konzulici III Jeleni Biljan.

Zahvalio je na gostoprimstvu domaćinima koji su Hrvatima i ove godine ustupili baziliku i dao riječ patru Lorenzu. Njegova srdačna dobrodošlica i riječi koje je uputio hodočasnicima donijeli su vjernicima osjećaj da su u ovom svetištu doma. „Susret u crkvi uvijek je poseban susret. Želim vam svima dubok susret s Bogom u našem svetištu,“ rekao je između ostalog pater Lorenzo.

U svojoj propovijedi mons. Križić govorio je o vjeri i vjernicima «Ako netko mora vidjeti da bi vjerovao onda to nije vjera, nema nevjernika jer svi vjeruju u nešto. Da bi vjera bila bila prava mora biti osobna. Naša vjera proizlazi iz naših susreta s Bogom koji je tako ljubio svijet da je dao svog jedinca. Kad čovjek sačuva vjeru, sačuvao je i Boga. Čuvajte svoju vjeru!», poručio je kroz propovijed biskup vjernicima.

Prije biskupovog blagoslova ujedinjeni zborovi hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj pod ravnanjem Jasne Jegić zajedno su s vjernicima otpjevali himnu Republike Hrvatske.

Nakon što je fra Branko zahvalio biskupu i svima koji su sudjelovali i pomogli u ovom za vjernike Hrvate u Švicarskoj važnom događaju, biskup se od vjernika oprostio riječima:“Nemojte zaboraviti svoju zemlju i svoje korjene! Neka Bog bdije nad vama u vašoj drugoj domovini.”

POVEZANI ČLANCI

Najnovije