9.4 C
Zagreb
6.7 C
Zürich
5.6 C
New York
14.4 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

U Winterthuru otvorena izložba hrvatskih umjetnika

WINTERTHUR – Dašak Hrvatske osjetio se u srijedu, 14. Lipnja 2017. u kulturnom centru u Winterthuru gdje je povodom Dana hrvatske državnosti održana likovna izložba trojice hrvatskih umjetnika. Svoje su radove izložili Nada Žiljak, Goran Petrač te Ivan Paulić. Izložbu je organizirao Generalni konzulat Republike Hrvatske u Zürichu, a moći ce se razgledati do 7. srpnja ove godine u prostorijama Alte Kaserne Kulturzentrum u Winterthuru.

Otvorenje izložbe svojom su nazočnosću uveličali uvaženi gosti iz Hrvatske i Švicarske te konzularni predstavnici nekoliko zemalja. Čast da otvori izložbu pripala je domaćinu, generalnom konzulu RH-e u Švicarskoj Slobodanu Mikcu koji je naglasio kako dijaspora treba biti jos više uključena u bolju izgradnju hrvatske države. – Jači smo samo kad smo zajedno- naglasio je Mikac te dodao kako nam Švicarska mora služiti kao dobar primjer i veliki saveznik. U svom se govoru Mikac posebno zahvalio obitelji Ivačić koja je mnogo pomogla oko organizacije cijele izložbe kao i djelatnicima konzulata te gradonačelniku Winterthura Michaelu Künzleu.

– Bilo mi je iznimno drago kada je Generalni konzulat RH stupio s nama u kontakt radi ostvarenja ove izložbe. Winterthur je grad kulture i ova izložba je pokazatelj da smo otvoreni umjetnosti iz inozemstva- rekao je Künzle te dodao kako je i on posjetio Hrvatsku. Oduševljen je našom kuhinjom i gostoljubivošću ljudi te je dodao da mu prošlogodisnji posjet svakako nije bio posljednji.

Ono što bode u oči bio je nedolazak najavljenje delegacije Varaždinske županije koja se u sklopu ove izložbe trebala predstaviti gastronomskom, kulturnom i turističkom ponudom. Razlog je ustrojavanje nove županijske vlasti na čelu sa županom Radimirom Čačićem koji navodno nije odobrio dolazak. Generalni konzul to nije htio komentirati, ali je zato posebno pozdravio gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića koji je u Winterthuru bio jedini predstavnik Varaždinske županije. U Švicarsku je došao u pratnji svoje supruge Željke Marković-Bilić te naglasio kako bi želio ostvariti gospodarsku suradnju između Ludbrega i švicarskih investitora.

I ovaj put moramo pohvaliti vrijedne ruke hrvatskih žena u Švicarskoj koje su pripremile ukusne kolače, a stol je bio prepun delicija iz Hrvatske. Hrvatska se ovim događanjem još jednom pokazala kao zemlja koja gradi mostove i promovira svoju kulturu van granica domovine.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije