Najljepša Hrvatica u nardonoj nošnji izvan RH za 2017. je Andrea

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizirale je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u razdoblju od 27. lipnja do 2. srpnja 2017. godine četvrtu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Projekt se održao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

U Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu sinoć je održana završna večer 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Na početku programa predstavili su se članovi 12 povijesnih postrojbi iz BiH i Republike Hrvatske. Uz domaćina, Hajdučku družinu Mijata Tomića okupljenoj publici predstavljeni su Gradska Straža iz Bakra, Trenkovi panduri iz Požege, Keglevićeva straža Kostel iz Pregrade, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Karlovačka građanska garda, Kliški Uskoci, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Zrinska garda iz Čakovca, Gospićka garda Vukovi, Dubrovački trombunjeri, Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.

U prosudbenom povjerenstvu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik „Večernjeg lista“ za BiH, Ivan Miloloža, poduzetnik, Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije

Po izboru posjetitelja Facebook stranice Udruge „Stećak“ MISS fotogeničnosti je Antonija Bašić iz Bosne i Hercegovine. Nagrađena je replikom naušnica iz Grboreza, iz okolice Livna, iste ovakve nosi i Angelina Jolie, a nagradu joj je uručio Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

Druga pratilja je Nina Vidović iz Njemačke. Nagrađena je replikom srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela, u okolici Tomislavgrada, a nagradu joj predala izaslanica Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospođa Ivana Perkušić, zamjenica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Prva pratilja je Tajna Croatia Marić Laglois iz Australije. Nagrađena je replikom srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine, u okolici Sanskog Mosta, a nagradu joj je predao Tugomir Čuljak, savjetnik u kabinetu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, dr. Dragana Čovića.

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH za 2017. je Andrea Radman, Švedska. Nagrađena je replikom ogrlice i narukvice iz 10. do 12. Stoljeća iz Višića u okolici Čapljine. Dar je uručila Borjana Krišto zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sve djevojke i njihova pratnja dobile su na dar knjigu kolumna Joze Pavkovića, glavnog i odgovornog urednika Večernjeg lista za BiH u kojoj su sabrane kolumne o društveno političkom, kulturnom i nacionalnom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i po cijelomu svijetu.

Gospođa Marija Perić, svim djevojkama darovala je po jednu torbu

Općina Tomislavgrad darovala je svakoj djevojci autohtono domaće kupinovo vino.

Udruga Naša baština darovala je 4 monografije Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad svim pobjednicama.

Voditelj večeri je bio je Frano Ridjan a u glazbenom dijelu nastupio je Marko Bošnjak.